5 mitova o kolagenu

Sigurno već znaš kako popularnost konzumiranja kolagena raste.

S obzirom na čvrste činjenice o njegovim dobrobitima za naše tijelo, to nije iznenađujuće.

Ali kao i kod svakog novog proizvoda, navala nepouzdanih informacija iz neprovjerenih izvora, izaziva zbunjenost kupaca (moguće i tebe 😉)

Zato ti danas donosim 5 najčešćih mitova o kolagenu koji kruže internetom:

1. Svi dodaci kolagena su isti

Netočno! Postoje različiti izvori kolagena, različiti oblici koji utječu na brzinu apsorpcije, ali i brendovi s različitim standardima kvalitete. Svaki tip kolagena je poseban i doprinosi našem zdravlju na jedinstven način.

2. Premlad/a sam za kolagen

Činjenica je da sposobnost proizvodnje kolagena počinje opadati prosječnom stopom od 1% godišnje u 20-ima i postaje izraženiji nakon menopauze, kada se ta stopa udvostruči na 2% godišnje.

Čimbenici kao što su pušenje, pretjerano izlaganje suncu, loša prehrana i genetika, također mogu smanjiti proizvodnju kolagena.

Zato, nije prerano početi koristiti dodatke kolagena ako ste još u 20-ima ili 30-ima i na taj način spriječiti nastajanje dubokih bora i oštećenja na koži, kosi i noktima.

3. Jedem hranu bogatu proteinima, mineralima i vitaminima. Ne treba mi dodatak kolagena

Iako kolagen dobivamo hranom, sama konzumacija hrane bogate kolagenom nije dovoljna kako bi potaknuli proizvodnju kolagena.

Naše tijelo ima sposobnost apsorpcije kolagena iz hrane samo 30%, dok je ta sposobnost kod tekućih dodataka kolagena puno veća - 80%.

Za dodatni učinak, najbolje je kombinirati kolagen s vitaminom C i hijaluronskom kiselinom.



4. Kreme s kolagenom mogu prodrijeti u slojeve dermisa

Kada kremu nanesete na kožu, gotovo ništa od nanesenog ne će prodrijeti duboko u kožu, a pogotovo ne u dermalni sloj kože.

Budući da je molekula kolagena jako velika, mala je vjerojatnost da će kolagenske kreme kada se nanose lokalno na površinu kože prodrijeti duboko u dermalne slojeve kože.

Jedini načini za povećanje razine kolagena u koži je nanošenje aktivnih sastojaka koji potiču proizvodnju kolagena.

5. Kada počnete uzimati dodatak kolagena, vidjet ćete trenutno poboljšanje tonusa kože, kose, noktiju i zglobova.

Premda veliki broj žena koje konzumiraju kolagen promjene vide u kratkom roku, kolagen bi trebalo uzimati svakodnevno za "kumulativni učinak".

Očite rezultata ponekad treba pričekati i do 6 tjedana. Moramo biti svjesni da je svaka osoba drugačija i ima različite potrebe.

To vrijedi i za kolagen. Netko će vidjeti relativno brzo, dok će ostali primijetiti promjene tek nakon nekoliko tjedana korištenja.

RELATED PORTFOLIO