7 TRIKOVA ZA BUJNU I ZDRAVU KOSU KOJI PROVJERENO ‘PALE’

Njegovanu, čvrstu, zdravu i voluminoznu kosu nije tako lako postići, posebno ako je vaša kosa prirodno tanka i sklona pucanju ili ste je s godinama oslabili stalnim bojanjem i stiliziranjem peglom i uvijačem za kosu. Uzmemo li u obzir i činjenicu da je usred aktualne pandemije zbog koronavirusa veliki broj žena (ali i muškaraca) posvjedočilo povećanom gubitku kose, čini se kako lijepa i bujna kosa postaje polako mit ili barem stvar ”dobre” genetike.

No, nema raloga za tugu i razočarenje. Redovitom njegom i brigom izvana i iznutra vaša kosa itekako može procvjetati i postati vaš glavni adut. Zato vam donosimo nekoliko savjeta i trikova uz pomoć kojih će vaša kosa poprimiti potpuno novo ruho.

Uz pomoć ovih sedam trikova vaša kosa bit će čvršća, zdravija i voluminoznija no ikad…

1. Redovito posjećujte frizera

Prema slavnom frizeru i vlasniku salona Georgeu Northwoodu, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za povećanje volumena i održavanje kose zdravom je redovito šišanje vrhova. Mikrotrimanjem ili mikropodrezivanjem vrhova osiguravamo tankoj i beživotnoj kosi dodatnu teksturu, zbog čega kosa automatski djeluje voluminoznije, a i manje će pucati. Stručnjaci se slažu kako bi vrhove trebalo šišati svakih šest tjedana. Također, kraća kosa djelovat će bujnije od duge kose pa prilikom sljedećeg odlaska kod frizera valja uzeti u obzir i samu dužinu kose, kako biste imali sjajnu bazu za stiliziranje i dodavanje ekstra volumena.

2. Izbjegavajte slojevito šišanje

Slojevite frizure mogu izgledati neodoljivo (sjetimo se samo popularne Racheline frizure iz ”Prijatelja” koju su svi redom kopirali), no ukoliko želite postići što je moguće veći volumen, slojevita frizura nije najsretnije rješenje. Pretjerano raslojavanje može oduzeti sav volumen kosi, čineći je poprilično ravnom i beživotnom. Pustite kosu u jednom sloju, a ako vam ne pada teško odreći se duge kose, kratka bob ili lob frizura odlična su opcija jer će stvoriti vizualno punijii izgled kose.


Unsplash/@by_syeoni

3. Pronađite frizuru koja najbolje odgovara vašoj kosi

Iako mikropodrezivanje vrhova i politika jednoslojnog šišanja čine izvrstan temelj za puniji izgleda kose, također valja pronaći odgovarajuću frizuru, ovisno o vašem tipu kose. Ako imate tanku kosu, suhi šampon, masni pramenovi nalik rezancima i kovrče koje odmah splasnu vjerovatno vam nisu strani. Mnoge žene s tankom kosom žale se na premalo volumena i beživotni izgled kose, a za to je najčešće zaslužan pogrešan izbor frizure. Predlažemo vam da isprobate pixie cut, mikro bob frizuru ili klasični bob s tupo odrezanim vrhovima koji će izvući maksimum iz beživotne i tanke kose.

4. Ne preskačite feniranje

Električna pomagala za stiliziranje kose poput uvijača za kosu i pegli oštećuju kosu i čine je podložnijom pucanju. Jedan od najboljih načina za kreiranje volumena je feniranje. Kada sušite kosu, upotrijebite okruglu četku da podignite kosu u korijenu, usmjeravajući topli zrak ispod četke u razini korijena kose. Ponovite ovaj postupak sa svakim pramenom kose, u nekoliko slojeva. Pripazite da kosu odmotate iz četke u suprotnom smjeru, radije nego da četku povlačite. Ovaj će vam trik osigurati lijepe voluminozne kovrče i u konačnici fen frizuru koja izgleda kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona.

5. Izbjegavajte pegle i uvijače za kosu

Zdrava kosa ima takvu strukturu u kojoj unutarnja jezgra ima malo vode i zraka, a vanjska je glatka. To dopušta svjetlosti da prolazi kroz dlaku i daje joj sjaj i glatkoću. Izlaganje vrućini uništava ova svojstva. Pretjerano isušivanje kose i izlaganje velikoj vrućini uzrokuje pucanje, isušivanje, gubitak boje te prirodnog ovlaživača koji se nalazi u kutikuli. Rezultat intenzivnog peglanja je suha i gruba kosa bez sjaja, a najgore što se može dogoditi je i oštećenje folikula. Ukoliko baš ne možete bez pegle za kosu, koristite one koje proizvode paru prilikom ravnanja, peglanje svedite na jednom tjedno, a prije peglanja kosu obavezno poprskajte sprejem za zaštitu od topline. Lijepe, prirodne lokne možete postići i bez topline, pomoću trake za kosu. Kako je prikazano niže u videu, kosu podijelite na dva dijela pa pramen po pramen omotajte oko trake, sve dok ne dođete do vrhova, a potom odite na spavanje. Ostat ćete ugodno iznenađeni kad ujutro vidite svoje voluminozne kovrče.

 

6. Koristite proizvode za volumen

Kako bi vaša kosa bila bujna i puna života predlažemo vam da škicnete na police drogerija i posegnete za preparatima posebno osmišljenima da kosi osiguraju dodatan volumen. Na tržištu postoji niz takvih proizvoda, a često dolaze u obliku spreja, praha ili šampona za suho pranje.

7. Očuvajte kosu zdravom i snažnom iznutra

Najbolji način da svoju kosu očuvate zdravom, bujnom i čvrstom je iznutra. Ne kaže se bez veze ono si što jedeš. Osim ispijanja minimalno dvije litre vode dnevno, vaša prehrana trebala bi se bazirati na proteinskim namirnicama koje potiču proizvodnju kolagena, kao što su losos, govedina, pileće meso i jaja, ali i bobičasto voće i avokado. No, kolagen je moguće konzumirati i kao dodatak prehrani. Kolagen je najrasprostranjeniji protein u ljudskom tijelu. Nalazi se u kostima, koži, tetivama, mišićima, noktima i, naravno, kosi. Kako starimo, prirodna razina kolagena prisutnog u našem tijelu se smanjuje, a samim time kosa postaje krhka te je ima sve manje. Kada se uzima kao dodatak, kolagen podržava i povećava proteine u tijelu za bolji izgled kose. Isto tako, kolagen utječe na zdravlje kose i čini je dužom i čvršćom.

RELATED ARTICLES