AKNE KOD MUŠKARACA – UZROK, PREVENCIJA I LIJEČENJE

AKNE KOD MUŠKARACA – UZROK, PREVENCIJA I LIJEČENJE

Od svih stvari koje vam možda nedostaju u adolescenciji, akne zasigurno nisu jedna od njih. Ukoliko ste odrasli muškarac koji se suočava s izbijanjem prištića ili kojim slučajem tek prolazite kroz tinejdžersku fazu i hormonalne promjene zaslužne za problematičnu kožu, vjerujemo da se osjećate frustrirano i posramljeno.

Za većinu tinejdžera, akne su neugodan znak adolescencije. Oko 85% tinejdžera se suoči s aknama u nekom trenutku tijekom svojih tinejdžerskih godina. Kod većine se izbijanje akni vremenom smanjuje, ali nikada u potpunosti ne nestanu. Kod drugih se akne prvi put pojavljuju u odrasloj dobi, nerijetko čak i u 30-ima, 40-ima i 50-ima.

No, uzmite u obzir da postoji rješenje za svaki problem, samo ga je potrebno pronaći. Kad govorimo o aknama, potrebno je prvo identificirati uzrok pojave akni, a potom pronaći odgovarajuću metodu liječenja te, možda i najvažnije – prevenirati problem.

Što uzrokuje akne kod muškaraca?

Akne su najčešća upalna bolest kože koja zahvaća žlijezde lojnice. Poznavanje uzroka akni trebalo bi vam pomoći da ih ispravno liječite i da postignete bolje rezultate. Dok žene za pojavu akni mogu kriviti fluktuaciju estrogena i progesterona koji variraju tijekom menstrualnog ciklusa, akne kod odraslih muškaraca obično nemaju veze s hormonalnim promjenama. Okidači mogu biti sljedeći:

  • obiteljska povijest (ako je vaš otac imao problema s aknama, a nalijedili ste njegovu kožu, nije neobično da ćete i sami biti skloni aknama)
  • proizvodi za kosu ili kožu (osobito ako sadrže ulje koje začepljuje pore),
  • lijekovi (određeni lijekovi koji sadrže litij i kortikosteroide utječu na promjenu razine hormona, što rezultira pojavom akni),
  • stres,
  • nedijagnosticirano zdravstveno stanje,
  • začepljene pore (neredovitim čišćenjem lica dolazi do nakupljanja mrtvih stanica kože i ostalih nečistoća te do začepljenja pora, što uzrokuje upalne procese na koži),
  • loša prehrana (uravnotežena prehrana igra važnu ulogu u našem zdravlju i dobrobiti, uključujući zdravlje naše kože. Pojačana konzumacija jednostavnih ugljikohidrata najčešći je krivac za pojavu akni).

Kako prevenirati pojavu akni?

Adekvatna i redovita rutina njege kože ključna je za prevenciju akni. Pomoći će vam da dovedete svoju kožu u stanje koje ste oduvijek htjeli. Ne morate trošiti puno vremena na beauty rutinu, a ne trebate ni puno proizvoda. Dovoljno je posjedovati dobar čistač lica za masnu kožu s prirodnim i nježnim sastojcima koji neće dodatno iziritirati već napaćenu i upaljenu kožu, serum za lice s aktivnim sastojcima koji će nahraniti kožu te hidratantnu kremu s SPF-om koja će koži pružiti potrebnu vlažnost, posebno nakon tuširanja i brijanja.

Akne mogu učiniti brijanje teškim i često bolnim. Stoga budite posebno oprezni prilikom brijanja. Ukoliko imate ozbiljnijih problema s aknama ili brijanje iritira vašu kožu, pokušajte eksperimentirati s trimerom za bradu – skratit će dlačice, ali ih neće u potpunosti ukloniti, što će spasiti vašu kožu od iritacija i upala nastalih uslijed urastanja dlačica. Mnogi muškarci miješaju akne s folikulitisom (upala folikula dlake). Muškarci s kovrčavom bradom skloniji su folikulitisu jer dlaka ima tendenciju da se uvija ispod kože.



Unsplash/Supply

Osim na licu, akne se mogu pojaviti i na drugim mjestima poput vrata, leđa i prsa. Na svu sreću danas postoje razna sredstva za pranje tijela čija je formula posebno osmišljena za suzbijanje prištića. Najučinkovitija sredstva su ona koja sadrže benzoil peroksid – jedan od najpopularnijih sastojaka za saniranje problema poput akni i drugih nepravilnosti. Redovitim pranjem tijela specijalnim preparatima pomoći ćete spriječiti izbijanje novih akni, što vam je zasigurno u cilju.

Kako zaliječiti akne?

Važno je razgovarati s liječnikom koji vam može pomoći otkriti pravi uzrok akni. Danas postoje mnoge mogućnosti liječenja akni. U borbi protiv tvrdoglavih akni mogu vam pomoći čak i neki lijekovi koji sadrže izotretinoin – sastojak koji djeluje na smanjivanje proizvodnje sebuma i tako smanjuje upalne procese te ubija bakterije. Ako se pravilno koristi, ovaj lijek može izliječiti teške slučajeve akni. Prije konzumacije bilo kojih lijekova, potrebno je obavezno se posavjetovati s liječnikom.

Važno je napomenuti da se liječenje razlikuje od osobe i situacije. Čak i ako dvije osobe imaju istu vrstu akni, plan liječenja može se razlikovati. To je zato što će dermatolog prije postavljanja dijagnoze uzeti u obzir nekoliko kriterija – dob, vrstu akni, koliko dugo su akne prisutne, područje na kojem se akne pojavljuju i tretmane koje je osoba isprobala, jesu li imali učinka i jesu li ostavili ožiljke. Također ne bi bilo loše posavjetovati se s dermatologom o prednostima raznih tretmana za čišćenje lica koji su dostupni u kozmetičkim salonima, a koji uistinu mogu ubrzati proces zaliječenja i oporavka kože.

Kako kolagen pomaže u borbi protiv akni?

Mnogi ne znaju da se kolagen pokazao kao odličan saveznik u borbi protiv akni. Kolagen je vrsta proteina koji koži osigurava strukturu i elastičnost. Budući da je toliko važan za zdravlje i kvalitetu kože, kolagen se nalazi u mnogim kremama i mastima, no istraživanja su pokazala da je kolagen najučinkovitiji kada se unosi direktno u organizam, u obliku suplemenata. Postoje istraživanja koja sugeriraju da kolagen može pomoći kod upala koje se događaju u tijelu, što je jedan od uzroka akni.

U studijama koje su predstavljene na konferenciji u Ženevi, ispitanicima je davana dnevna doza hidroliziranog kolagena u svrhu minimaliziranja simptoma starenja i liječenja akni i suhe kože. Osobe koje su svakodnevno uzimale dozu kolagena doživjele su 28% poboljšanje razine hidratacije kože, kao i 30% poboljšanje u smanjenju sitnih linija i bora.

Kolagen je danas općepriznat kao vrlo učinkovit tretman za starenje kože, ali je također ključna komponenta u liječenju mnogih vrsta stanja kože, uključujući akne. Kolagen je također povezan s procesom zacjeljivanja pa može pomoći da akne brže nestanu. Jedina stvar s kojom se neugodnije nositi od akni je ožiljak koji ostavlja za sobom. Ožiljci od akni su trajna udubljenja uzrokovana oštećenjem kolagena u vašoj koži. Cistične akne, koje obično karakterizira infekcija koja se javlja u najdubljem sloju vaše kože, uništava kožu i masne stanice oko područja infekcije, što rezultira najdubljim ožiljcima od akni.

Za većinu nas, potrebno je nekoliko tjedana nakon izbijanja prije nego što se ožiljak formira. Kolagen se počinje stvarati na tom području mnogo mjeseci kasnije, ispunjavajući ozlijeđenu kožu. Kolagen je čvrst protein sličan vlaknima koji stimulira migraciju stanica i doprinosi razvoju novog tkiva. Kolagen može pomoći u trenutnom poboljšanju ožiljaka zamjenom izgubljenog volumena. Kada je vaša koža ozlijeđena, fibroblasti proizvode kolagen za popunjavanje i zatvaranje rana. Uključivanje suplementa kolagena u vašu dnevnu rutinu može pomoći ubrzati popravak tkiva i zacjeljivanje ožiljaka od akni.

 

 

Kolagen se sastoji od 19 aminokiselina, među kojima su glicin, prolin, lizin i hidroksiprolin. Osobito lizin i glicin imaju snažne protuupalne učinke koji mogu pomoći u smanjenju simptoma upalnih akni, uključujući crvenilo, osjetljivost i oticanje. Sve veći broj osoba koje pate od problema s aknama koristi kolagen kao dodatak prehani. Kolagen Boost je tekući dodatak prehrani koji osigurava zdravlje i ljepotu kože iznutra. Svaka dnevna doza sadrži 10 000 mg hidroliziranog ribljeg kolagena, vitamine B skupine, folnu kiselinu, biotin i niacin. Snažna formula razvijena je uz pomoć nutricionista i znanstvenika te je lišena glutena, laktoze, dodanih šećera i GMO sastojaka.

Svjesni smo da akne mogu poljuljati samopouzdanje, no želimo vam reći da nije sve tako crno kao što se možda čini. Uz ove savjete vjerujemo da ćete pronaći one koji najbolje odgovaraju vama i vašoj koži. Kao i uvijek u životu, važno je samo ne odustati.

Back to blog