GREŠKE KOJE RADITE, A KOJE UNIŠTAVAJU VAŠE NOKTE

Baš kao i koži, noktima je potrebna redovita i temeljita njega i predanost. Ako vam je preskupo dva puta mjesečno izdvajati novac za odlazak kozmetičarki, važno je naučiti kako pravilno postupati s noktima kod kuće i učiniti ih zdravima, čvrstima i lijepima. Ponekad nesvjesno (a često i svjesno) činimo greške koje mogu dodatno oštetiti ili oslabiti krhu plohu nokta, a to u konačnici dovodi do pucanja noktiju. A to zasigurno ne želite.

I zato smo pripremili nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u tome. Evo koje učestale greške trebate izbjegavati:

Koristite nokte kao alat

Nokti često stradavaju tijekom izvršavanja svakodnevnih zadataka poput otvaranja konzervi, struganja prljavštine ili pranja posuđa. Trudite se koristiti pomagala poput noževa, vilica i grebalica umjesto noktiju jer oni na taj način neće slabiti i pucati. Također je bitno da tijekom pranja posuđa i čišćenja kuće koristite rukavice koje će spriječiti da deterdženti i sredstva za čišćenje dođu u doticaj s njima.Unsplash/Dagmara Dombrovska

Koristite pregrube rašpice za nokte

Grube rašpice mogu oštetiti nokte. Većina žena ovog nije ni svjesna, no odabir odgovarajuće rašpice itekako je važan. Umjesto metalnih, radije birajte one kartonske ili staklene. Nokte rašpajte uvijek u jednom smjeru kako biste spriječili listanje, a nakon toga umočite blazinicu u jabučni ocat i njime očistite površinu nokta kako biste uklonili nečistoće.

Preskačete bazni lak

Pogrešna pretpostavka je da lak šteti noktima i da ćete ih očuvati ostavite li ih takve kakvi jesu. Postoje brojni prozirni lakovi za učvršćivanje koji štite nokte od listanja i pucanja, a praktični su ako želite postići prirodan i njegovan izgled. Nanesete li ih u jednom sloju, mogu poslužiti kao bazni gel zbog kojeg će lak u boji duže trajati, a pomoći će vam i u održavanju dugih noktiju. Ukoliko redovito lakirate nokte u tamnije nijanse, prozirni lak će također spriječiti tamnjenje plohe nokta.Unsplash/Daiga Ellaby

Ne uzimate dovoljno tekućine

Svi znamo da je voda ključan element u očuvanju mekane i zdrave kože, a jednako je tako važna za nokte. Kada je vaš organizam dehidriran, manjak vode utječe na nokte koji postaju suhi i krhki, što dovodi do lakšeg pucanja. Pijte barem dvije litre vode dnevno i redovito mažite ruke hidratantnim losionima koji sadrže vitamin E i kolagen. Za bolji učinak i vidljivije rezultate u svoju bočicu s vodom dodajte Kolagen Boost tekući dodatak prehrani koji osigurava zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju.

Pogrešno se hranite

Nokti su građeni od proteina keratina koji se počinje ljuštiti ukoliko ne unosimo dovoljnu količinu proteina koja je potrebna organizmu, posebice proteine bogate aminokiselinama cisteinom i metioninom koji sadrže sumpor, a mogu se pronaći u mesu peradi, češnjaku, jajima, prokulicama, zobi, ribi, crvenoj paprici i svježem siru. Nedostatak proteina uzrok je i bijelih mrlja na noktima pa je pravilna prehrana obogaćena željezom (meso, riba, špinat i blitva) ključna za njihovo zdravlje i izgled. Važan dio za njihovo zdravlje predstavljaju i vitamini skupine B (B7 i B12) koje u najvećoj količini sadrže kikiriki, badem, blitva, rajčica, jaja, jogurt, mlijeko, srdela, losos, divljač, teleća jetra, morski rakovi, bakalar i govedina.

RELATED ARTICLES