ISTINA O BORAMA: RAZOTKRIVAMO 5 MITOVA O BORAMA

Neke se slavne osobe zaklinju da im izbjegavanje izraza lica poput osmijeha pomaže da izbjegnu bore, u ovaj mit možete lako povjerovati kada vidite njihovu glatku kožu bez bora.

Međutim, osmijeh nije u potpunosti kriv za vaše bore – i nije ono zbog čega koža poznatih osoba izgleda mlado.

Bore, koje su posljedica starenja kože i gubitka volumena, potpuno su prirodne. Ipak, normalno je da se osjećate samosvjesno zbog njih, pogotovo ako smatrate da zbog njih izgledate starije nego što se osjećate. Mnogi ljudi ulažu velike napore kako bi spriječili ili “liječili” bore, uključujući složene rutine njege kože, injekcije ili operacije.

Uz sve informacije koje vam se plasiraju, može biti jako teško prepoznati što je istina i što je samo trik da biste potrošili više novca na proizvode i usluge.

5 uobičajenih mitova o borama

Nažalost, ne postoji čarobna tableta zbog koje će vaša koža zauvijek izgledati mlado, ali postoje načini za sprečavanje oštećenja i usporavanje stvaranja bora.

Mi vam razotkrivamo 5 mitova o borama.

Mit # 1: Moji roditelji imaju bore – i ja ću ih sigurno dobiti

Činjenica: Oči ili humor možda ste naslijedili od roditelja, ali vjerojatno ne i bore.

Bore će te dobiti kad tad, ipak, ne ovise u potpunosti o genetici. Njega kože nije uzaludna, pogotovo kad se režim njege započne rano i neprestano se održava tijekom života. Što se tiče bora, osim genetike tu su i drugi puno utjecajniji čimbenici od genetike. Primjerice, do 90 posto vidljivih promjena na koži rezultat je oštećenja od sunca, koje se naziva foto oštećenjem.

Na svu sreću postoje načini za usporavanje procesa starenja kože, uključujući:

  • Nošenje kreme za sunčanje od 50 SPF, ne samo svaki dan, već s ponovnom primjenom svaka dva sata, čak i kad nije osjetno sunčano
  • Hidratacija kože
  • Izbjegavajte proizvode koji peckaju, peku ili uzrokuju upalu
  • Korištenje proizvoda samo prema uputama na naljepnici ili od prema uputama stručne osobe
  • Prilagođavanje proizvoda promjeni kvaliteta kože s godinama ili vremenskim promjenama

Kako starite, neizbježno će se pojavljivati bore, bez obzira ima li ih ili nema u vašoj obitelji. Međutim, možete spriječiti rano stvaranje bora, ako rano krenete brinuti o svojoj koži.

Mit # 2: Postoji jedna savršena rutina njege kože protiv starenja

Činjenica: Vaša sestra, najbolja prijateljica, majka, susjeda – svatko ima drugačiju rutinu njege kože. Pitanje je: Ima li netko tajnu savršene rutine za njegu kože, a svi ostali samo troše vrijeme?

Kratki je odgovor ne; ne postoji jedna savršena rutina njege kože protiv starenja. Rutine njege kože uključuju puno pokušaja i pogrešaka i pronalaženje onoga što vam najbolje odgovara. Međutim, postoje neki ključni čimbenici i sastojci koje treba uzeti u obzir, a koji se odnose na sve.

Savjeti za maksimalno iskorištavanje rutine njege kože protiv starenja uključuju:

  • Započnite s jednim proizvodom i pustite da se vaša koža prilagodi njemu prije uvođenja dodatnih proizvoda. Korištenje više anti-age proizvoda u početka može iritirati vašu kožu.
  • Dajte svojoj rutini vremena – većini proizvoda protiv starenja treba barem šest tjedana da bi zapravo uspjeli, a nekima i do tri mjeseca.
  • Nastavite koristiti proizvode koji djeluju i ne zaustavljajte se kad vidite rezultate koje želite. Prevencija je ključna.

Mit #3: Najbolji tretmani i preparati su skupi

Činjenica: Budući da su bore neizbježne, mnoge su tvrtke formulirale tretmane i postupke tvrdeći da vašu kožu čine glatkom i bez bora – od kojih neke imaju visoku cijenu.

No, preparati, dodatci prehrani i tretmani ne moraju biti skupi da bi djelovali, postoje načini da se brinete o svojoj koži bez trošenja prevelike količine novca.

Ako ste se zatekli kako trošite tisuće kuna na desetke različitih krema protiv bora, prestanite s pretjeranim i prekomjernim trošenjem. Najučinkovitije rutine za zdravu kožu su minimalne, a trebali biste koristiti što manje proizvoda. Smanjivanjem broja nepotrebnih proizvoda uštedjet ćete novac, a u svakom slučaju je bolje za vašu kožu. Konačno, prvo razmislite o dodatcima prehrani jer su obično sigurniji, učinkovitiji i jeftiniji od make up proizvoda i kremica koje se prodaju u raznim drogerijama.

Mit # 4: Vlaženje sprječava stvaranje bora

Činjenica: hidratacija kože je neophodna, ali to neće nužno spriječiti stvaranje bora. Međutim, to ih može učiniti malo manje uočljivima.

Hidratantna krema, zajedno sa kremom za sunčanje, jedan je od najvažnijih proizvoda za njegu kože. Međutim, često se pomalo pogrešno predstavlja kao način prevencije bora.

Kada nanesete hidratantnu kremu, ona zarobi vodu u vašoj koži, održavajući kožu hidratiziranom. To vaše bore može učiniti manje vidljivima, ali uopće neće spriječiti njihovo stvaranje.

Ipak, nemojte još baciti hidratantnu kremu. Osim što će smanjiti pojavu bora, hidratantna krema uljepšat će vam put, što je također korisno kako bi bore postale manje očite.

Zaključak: Redovito hidratizirajte kožu, ali nemojte se oslanjati samo na to kako biste usporili proces starenja i spriječili stvaranje bora.

Mit # 5: Kremu za sunčanje morate nositi samo kad je sunčano

Činjenica: Kad sunce sija, mogli biste osjetiti da vam peče kožu, podsjećajući vas da nanesete kremu za sunčanje. Međutim, čak i kada su oblaci vani, neophodno je nositi kremu za sunčanje i zaštitnu zaštitnu opremu poput šešira i sunčanih naočala.

Krema za sunčanje ne samo da smanjuje vaše šanse za rak kože, već je i jedan od najučinkovitijih dostupnih proizvoda protiv starenja. Krema za sunčanje štiti vašu kožu od oštećenja UV zraka, a također omogućuje koži da se sama popravi kako bi spriječila daljnja oštećenja. Najnoviji kreme za sunčanje mogu dodatno zaštititi od drugih štetnih sila poput plavog svjetla, infracrvene svjetlosti i onečišćenja, za koje sada znamo da također značajno doprinose starenju kože.

Da biste maksimalno iskoristili kremu za sunčanje, upotrijebite kremu za sunčanje sa visokim faktorom koja sadrži zaštitu za UVA i UVB zraka.

Također biste trebali pronaći kremu za sunčanje koja sadrži antioksidanse kako biste dobili dodatnu zaštitu od svjetlosti i onečišćenja.

Ne postoji proizvod ili postupak koji može u potpunosti poništiti štetu od nenošenja kreme za sunčanje. Izbjegavajte solarije jer oni mogu nanijeti jednako veliku štetu, ako ne i veću od sunca. Isprobajte samotamnjenje – koža će vam na tome biti zahvalna

RELATED ARTICLES