JESTE LI ČULI ZA ‘PRAVILO TRI MINUTE’ NAKON TUŠIRANJA? EVO ZAŠTO GA DERMATOLOZI PREPORUČUJU

Vrlo dobro znamo da je pravilna njega kože neizmjerno važna, pogotovo ako postoje određeni dermatološki problemi. Tada naši svakodnevni rituali mogu još više naštetiti koži, a da toga nismo ni svjesni. Najveći organ našeg tijela zahtjeva postupnu njegu – od pranja do hidratacije, posebno u slučaju suhe kože.

Zašto nas koža svrbi nakon tuširanja ili kupanja?

Postoji nekoliko razloga. Ponekad je koža jednostavno vrlo suha i tuširanje, posebno vrućom vodom, može je još više isušiti, obzirom da voda uklanja prirodna ulja koja imaju funkciju zaštite kože. Takođe, uzrok može biti i osjetljivost na sapun koji je ili pregrub za vašu kožu ili ga niste temeljito isprali.
Za neke je to stanje poznato kao akvagena urtikarija, prepoznatljiva po tome što voda aktivira živčane završetke u koži. Zbog toga koža jako svrbi nakon tuširanja. Ipak, ovo stanje je rijetko.

Unsplash/Roberto Nickson

 

Ako svrab ne prestaje nakon tuširanja, sebi možemo pomoći nekim kućnim tretmanima ili jednostavnim promjenama navika:

  • nakon tuširanja nježno tapkajte kožu ručnikom (nemojte trljati kožu),
  • promijenite sapun,
  • ako imate naviku dugo se zadržavati pod vrućim tušem, pokušajte s kraćim tuširanjem mlakom vodom,
  • neki preporučuju melem s rashlađujućim učinkom (ali o tome prvo razgovarajte sa stručnjakom),
  • unosite više tekućine,
  • redovito koristite hidratantnu kremu.

Pravilo tri minute

Dermatologinja dr. Dawn Davis iz klinike Mayo objasnila je zašto uvijek savetuje pacijentima da slijede ‘pravilo tri minute’: „Uvijek preporučujemo hidrataciju netom nakon kupanja. Savršeno vrijeme za to je odmah nakon što stanete na tepih u kupaonici.”

Koža je maksimalno hidratizirana neposredno nakon tuširanja ili kupanja. U tri minute imate vremena pomoći koži da zadrži ovu vlažnost nanošenjem losiona ili kreme, objašnjava dermatologinja. Također dodaje da losioni obično sadrže najviše vode od svih vrsta hidratantnih preparata za njegu tijela. Kreme takođe sadrže vodu, a mogu sadržavati i malo ulja. Sredstva koja sadrže ulje ostaju na površini kože, djeluju kao barijera između vaše kože i okoline, omogućavajući tijelu da koristi vlastite metode hidratacije.

Međutim, bez obzira koje hidratantno sredstvo odabrali, ovo trominutno pravilo nudi najviše vašoj koži, ali i novčaniku.

 


 

Baš kao što svoju kožu njegujete izvana, pobrinite se da je njegujete i iznutra. Svakodnevnim uzimanjem dodatka prehrani s kolagenom pomoći ćete koži da ostane čvrsta, zaglađena i mladolika. Kolagen Nutriage je novi inovativni, znanstveno formulirani funkcionalni dodatak prehrani koji sadrži hidrolizirani riblji kolagen, MSM, hijaluronsku kiselinu, vitamine, minerale i prirodne antioksidanse koji klinički dokazano djeluju na sprječavanje nastanka bora i usporavanje starenja kože te pozitivno utječu na zdravlje i ljepotu kose, kože i noktiju te zdravlje zglobova. Njegova najbitnija funkcija je visoka UV zaštita širokog spektra (UVA + UVB). Ima moćno fotoprotektivno i antiokidativno djelovanje te pruža zaštitu i štiti od oštećenja iznutra prema vani svim tipovima kože od sunčevog zračenja.

 

RELATED ARTICLES