MALIM KORACIMA DO ZDRAVE KOŽE, KOSE I NOKTIJU

Kolagen je najzastupljeniji i najjači protein u vašem tijelu. Čini oko 75% vaše kože i oko 30% vaše ukupne tjelesne proteinske mase. Strukturno se sastoji od dugih vlakana proteina koji koži pružaju snagu. Kolagen pomaže stanicama kože da se poprave i obnavljaju te održava kožu vlažnom.

Postoji 16 primarnih varijacija kolagena u vašem tijelu, a one se mogu naći u vezivnom tkivu, tetivama, hrskavicama, ligamentima, zubima, kostima, srčanim zaliscima. Iako naša koža sadrži obilje kolagena dok ste mladi, opskrba opada s godinama, zbog toga počinje izgledati sve tanja i naboranija.

Studije pokazuju da vanjska primjena kolagena nije baš korisna u održavanju kože mladolikog izgleda. Budući da se kolagen sastoji od velikih molekula proteina, on ne može prodrijeti u kožu što otežava prodor u dublje slojeve kože iako može pomoći u razini hidratacije.

ŠTO UNIŠTAVA KOLAGEN?

Sada kada smo naučili što je kolagen, pogledajmo što ga može oštetiti, neke od ovih stvari lako se mijenjaju u načinu života, ali druge su jednostavno izvan vaše kontrole

1. ŽIVOTNI STIL I EKSTERNI IZVORI STRESA

Onečišćenje i slobodni radikali mogu smanjiti proizvodnju kolagena i smanjiti elastičnost kože.

2. VISOKA POTROŠNJA ŠEĆERA

Pokazalo se da šećer, ako se konzumira u velikim količinama, može oslabiti kolagen.

3. IZLOŽENOST SUNCU

UV zrake oštećuju kolagen koji se nalazi u dermisu, uzrokujući njegovu razgradnju.

4. PUŠENJE

Kombinacija kemikalija u duhanskom dimu oštećuje kolagen i elastin. Nikotin također sužava krvne žile ugrožavajući protok kisika i hranjivih tvari u koži.

5. PRIRODNI PROCES STARENJA

Razina kolagena prirodno se smanjuje i troši tijekom našeg životnog vijeka.

Postoji mnogo načina za pojačavanje kolagena prehranom i dodacima prehrani:

1. RIBLJI KOLAGEN

Hidrolizirani riblji kolagen tipa I može potaknuti obnovu kolagena i na taj način poboljšati kvalitetu i izgled kože, kose, noktiju, ali i pozitivno utjecati na zdravlje zglobova.

2. PILING

Redovito obavljanje pilinga (svakih 6-8 tjedana) dovest će do stimulacije kolagena koja poboljšava izgled bora.

3. OMEGA MASNE KISELINE

Zaštitite kolagen u koži konzumirajući uravnoteženu prehranu koja sadrži proteine ​​u obliku masne ribe s puno omega-3 masnih kiselina i vitaminom A (koji djeluje protuupalno) te sadrži antioksidanse, koji uklanjaju slobodne radikale i spriječuju gubitak ili razgradnju kolagena.

4. KOŠTANA JUHA

Smatra se da redovita konzumacija juhe od kostiju ima nutritivne i ljekovite prednosti, jer kolagen izlazi iz kostiju tijekom postupka kuhanja. To također može pomoći kod upala i poboljšava kvalitetu kože.

5. OGRANIČITE ILI SMANJITE KOFEIN

Kofein može negativno utjecati na starenje kože i proces zacjeljivanja rana na ljudskoj koži.

6. HIJALURONSKA KISELINA

Ovaj sastojak važan je spoj za kolagen u koži. Hijaluronska kiselina može pomoći u jačanju proizvodnje kolagena u ljudskom tijelu. Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u tijelu, ali se smanjuje kako starimo. Međutim, bez odgovarajuće razine vitamina C, vaše tijelo neće u potpunosti iskoristiti hranu koja sadrži hijaluronsku kiselinu.

7. VITAMIN C

Jesti hranu bogatu vitaminom C i aminokiselinama može povećati razinu hijaluronske kiseline i kolagena u tijelu jer su oboje važni za kožu. Hrana bogata vitaminom C uključuje citruse, papaju, jagode, brokulu i zeleno, lisnato povrće.

8. ALOE VERA

Svi znamo da aloe vera ima umirujuća svojstva kože kada se primjenjuje lokalno.

9. ANTIOKSIDANTI

Antioksidanti štite kožu od oštećenja. Određeni antioksidanti, poput piknogenola, koji se nalazi u OPC reparativnom serumu, pojačavaju učinkovitost proizvodnje kolagena i pomlađuju kožu. U prehranu što češće uključite zeleni čaj, borovnice, ekstrakt sladića, ekstrakt duda, yerba mate, ekstrakt nara, astragalus, cimet, esencijalna ulja bosiljka, origana i majčine dušice.

10. GINSENG

Ginseng se apsorbira u kožu bez izazivanja štetnih reakcija koje uzrokuju mnogi kemijski lijekovi i pomaže koži da zadrži svoj izvorni oblik. Utvrđeno je i da potiče rast kolagena. Antioksidanti koji se oslobađaju u krvotok kad uzimate dodatak ginsengu ili pijete čaj koji sadrži ginseng mogu zaštititi zdrave stanice i pridonijeti blistavoj koži.

MIKRONUTRIENTI I PROMJENE U ŽIVOTNOM STILU KOJE POMAŽU DA ODRŽIMO KOLAGEN NA RAZINI:

Antocijani – nalaze se u kupinama, borovnicama, malinama i trešnjama.

Prolin – nalazi se u bjelanjcima, siru, soji, kupusu i mesu.

Vitamin A – nalazi se u biljkama poput beta-karotena i hrane životinjskog podrijetla.

Bakar – nalazi se u školjkama, crvenom mesu, orašastim plodovima i malo vode za piće.

Redoviti režim vježbanja – može vam pomoći smanjiti vidljivo starenje, istovremeno štiteći kolagen i održavajući kožu, kosti, mišiće i zglobove duljim zdravim.

RELATED ARTICLES