ŠTO SU VITAMINI I KAKO DJELUJU?

ŠTO SU VITAMINI I KAKO DJELUJU?

Vitamini su organski spojevi koji su ljudima potrebni u relativno malim količinama. Većina vitamina dolazi iz hrane jer ih tijelo ne proizvodi ili ih proizvodi vrlo malo.

Svaka osoba ima različite potrebe za vitaminima. Zanimljivo je da ljudi trebaju uzimati vitamin C prehranom – dok psi sami mogu proizvesti vitamin C.

Ljudima vitamin D nije dostupan u dovoljno velikim količinama u hrani. Ljudsko tijelo prima vitamin D kada je izloženo sunčevoj svjetlosti, a to je najbolji izvor vitamina D.

Vitamini igraju različite uloge u tijelu, ali svaka osoba treba različitu količinu svakog vitamina. Ovaj članak objašnjava što su vitamini, čemu služe i koja hrana je dobar izvor kojeg vitamina.

Što su vitamini?

Vitamini su organske tvari prisutne malim količinama u prirodnim namirnicama. Premalo bilo kojeg vitamina može povećati rizik od razvoja određenih zdravstvenih problema.

Vitamin je organski spoj, što znači da sadrži ugljik. Također je neophodan hranjivi sastojak koji organizam trebati dobiti iz hrane.



vitamini, kolagen
Trenutno postoji 13 vrsta vitamina.

Vitamini su topljivi u masti ili vodi. U nastavku opisujemo obje vrste:

Vitamini topljivi u mastima

Vitamini A, D, E i K topivi su u mastima. Tijelo pohranjuje vitamine topljive u masnom tkivu i jetri, a rezerve tih vitamina mogu ostati u tijelu danima, a ponekad i mjesecima.
Masti pomažu tijelu da apsorbira vitamine topive u mastima kroz probavni trakt.
Vitamini topivi u vodi

Vitamini topljivi u vodi ne ostaju dugo u tijelu i ne mogu se čuvati. Napuštaju tijelo putem urina. Zbog toga ljudi trebaju redovitu opskrbu vitaminima topivim u vodi.
Vitamin C i svi vitamini B otopljivi su u vodi.

13 vitamina

U nastavku saznajte više o svakom trenutno poznatom vitaminu:

Vitamin A

Kemijski nazivi: retinol, retinal

Topiv je u mastima.
Funkcija: Bitan je za zdravlje očiju.
Posljedice manjka vitamina: Može uzrokovati noćno sljepilo i keratomalaciju, zbog čega prozirni prednji sloj oka postaje suh i mutan.
Dobri izvori: jetra, ulje jetre bakalara, mrkva, brokula, batat, maslac, kelj, špinat, bundeva, zelenilo, sirevi, jaja, marelice, dinje i mlijeko.
Vitamin B1

Kemijski naziv: tiamin.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Bitan je za proizvodnju različitih enzima koji pomažu u razgradnji šećera u krvi.
Posljedice manjka vitamina: može uzrokovati Beri-beri poremećaj i Wernicke-Korsakoffov sindrom.
Dobri izvori: Tu spadaju kvasac, svinjetina, žitarice, sjemenke suncokreta, smeđa riža, šparoge, kelj, cvjetača, krumpir, naranče, jetra i jaja
Vitamin B2

Kemijski naziv: riboflavin.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Bitan je za rast i razvoj tjelesnih stanica i pomaže u metabolizmu hrane.
Posljedice manjka vitamina: Simptomi uključuju upalu usana i pukotine u ustima.
Dobri izvori: Tu spadaju šparoge, banane, kaki, bamija, blitva, svježi sir, mlijeko, jogurt, meso, jaja, riba i grah mahunarke.
Vitamin B3

Kemijski nazivi: niacin, niacinamid.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Tijelu je potreban niacin da bi stanice mogle rasti i raditi ispravno.
Posljedice manjka vitamina: Niske razine rezultiraju zdravstvenim problemom zvanim pelagra, koji uzrokuje proljev, promjene kože i crijevne tegobe.
Dobri izvori: piletina, govedina, tunjevina, losos, mlijeko, jaja, rajčice, lisnato povrće, brokula, mrkva, orašasti plodovi i sjemenki, tofu i leća.
Vitamin B5

Kemijski naziv: pantotenska kiselina.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Neophodan je za proizvodnju energije i hormona.
Posljedice manjka vitamina: Simptomi uključuju paresteziju.
Dobri izvori: Tu spadaju meso, cjelovite žitarice, brokula, avokado i jogurt.
Vitamin B6

Kemijski nazivi: piridoksin, piridoksamin, piridoksal.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Bitan je za stvaranje crvenih krvnih stanica.
Posljedice manjka vitamina: Niske razine mogu dovesti do anemije i periferne neuropatije.
Dobri izvori: slanutak, goveđa jetra, banane, tikve i orašasti plodovi.
Vitamin B7

Kemijski naziv: biotin.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Omogućuje tijelu da metabolizira proteine, masti i ugljikohidrate.
Posljedice manjka vitamina: Niske razine mogu uzrokovati dermatitis ili upalu crijeva.
Dobri izvori: Tu spadaju žumanjak, jetra, brokula, špinat i sir.
Vitamin B9

Kemijski nazivi: folna kiselina, folinska kiselina.

Topiv je u vodi.
Funkcije: Bitan je za stvaranje DNA i RNA.
Posljedice manjka vitamina: Tijekom trudnoće to može utjecati na živčani sustav fetusa. Liječnici često preporučuju dodatke folne kiseline prije i tijekom trudnoće.
Dobri izvori: Tu spada lisnato povrće, grašak, mahunarke, jetra, obogaćeni proizvodi od žitarica i sjemenke suncokreta.
Vitamin B12

Kemijski nazivi: cijanokobalamin, hidroksokobalamin, metilkobalamin.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Bitan je za zdrav živčani sustav.
Posljedice manjka vitamina: Niska razina može dovesti do neuroloških problema i nekih vrsta anemije.
Dobri izvori: riba, školjke, meso, perad, jaja, mlijeko i drugi mliječni proizvodi, obogaćene žitarice, proizvodi od soje i prehrambeni kvasac.
Liječnici često preporučuju osobama s veganskom prehranom da uzimaju dodatke B12.

Vitamin C

Kemijski naziv: askorbinska kiselina.

Topiv je u vodi.
Funkcija: Doprinosi stvaranju kolagena, zacjeljivanju rana. Također jača krvne žile, podržava imunološki sustav, pomaže tijelu da apsorbira željezo i djeluje kao antioksidans.
Posljedice manjka vitamina: To može rezultirati skorbutom, što uzrokuje krvarenje zubnog mesa, gubitak zuba i loš rast tkiva i zacjeljivanje rana.
Vitamin D

Kemijski nazivi: ergokalciferol, kolekalciferol.

Topiv je u mastima.
Funkcija: Potreban je za zdravu mineralizaciju kostiju.
Posljedice manjka vitamina: To može uzrokovati rahitis i osteomalaciju, ili omekšavanje kostiju.
Dobri izvori: Izlaganje UVB zrakama sunca uzrokuje da tijelo proizvodi vitamin
Vitamin E

Kemijski nazivi: tokoferol, tokotrienol.

Topiv je u mastima.
Funkcija: Njegova antioksidativna aktivnost pomaže u prevenciji oksidacijskog stresa, problema koji povećava rizik od upala i raznih bolesti.
Posljedice manjka vitamina: To je rijetko, ali može uzrokovati hemolitičku anemiju u novorođenčadi. Ovo stanje uništava krvne stanice.
Dobri izvori: Tu spadaju pšenične klice, kivi, bademi, jaja, orašasti plodovi, lisnato zelje i biljna ulja.
Vitamin K

Kemijski nazivi: filokinon, menakinon.

Topiv je u mastima.
Funkcija: Potreban je za sprječavanje zgrušavanja krvi.
Posljedice manjka vitamina: Niske razine mogu uzrokovati neobičnu osjetljivost na krvarenje ili dijatezu krvarenja.
Dobri izvori: Tu spadaju lisnato zelje, bundeve, smokve i peršin
Zaključak

Vitamini su osnovne hranjive tvari koje uglavnom dolaze iz hrane. Svaki od njih obavlja različite uloge u tijelu, a nedostaci različitih vitamina mogu na različite načine naštetiti zdravlju.

Cilj je dobiti vitamine iz uravnotežene, raznolike prehrane koja sadrži puno voća i povrća. Ako je osoba trudna ili ima zdravstvenih problema ili specifičan način prehrane, liječnik ili nutricionist mogu preporučiti dodatke.

Back to blog