ZAŠTO JE KOLAGEN DOBRA ZAŠTITA OD SUNCA?

Znamo da sunčeva svjetlost može uzrokovati preuranjeno starenje kože, rak kože i niz drugih stanja povezanih s kožom. Zanimljiva je činjenica da je izloženost ultraljubičastom (UV) zračenju krivac za 90% simptoma ozljede kože. Dakle, kronično izlaganje suncu omogućava UV zračenju da ošteti Vašu kožu na više načina. UV zračenje može povećati upalni odgovor što može promijeniti brzinu regeneracije i zacjeljivanja kože.

Također može promijeniti elastičnost naše kože i uništiti esencijalne proteine među kojima je i kolagen. Iako možemo poduzeti mjere predostrožnosti kako bismo zaštitili kožu od sunca, kao što su SPF kreme za sunčanje i bivanje u hladu, postavlja se pitanje – što još možemo učiniti da poboljšamo zdravlje kože? Postoje li načini na koje možemo pomoći poboljšanju kože oštećene suncem?

Što je UV zračenje?

Sunce emitira UV zračenje koje dijelimo u kategorije na temelju njihove relativne valne duljine (izmjerene nanometrom ili nm):

• UVC zračenje (100 do 290 nm)

• UVB zračenje (290 do 320 nm)

• UVA zračenje (320 do 400 nm)

UVC zračenje ima najkraću valnu duljinu i gotovo ga potpuno apsorbira ozonski omotač. Kao takav, zapravo ne utječe na kožu. Međutim, može se pronaći u umjetnim izvorima kao što su živine lučne svjetiljke i germicidne svjetiljke.

UVB zračenje utječe na najudaljeniji sloj kože (epidermis) i primarni je uzrok opeklina. Najintenzivnije je između 10 do 14 sati kada je sunčeva svjetlost najsjajnija. Također je intenzivnije tijekom ljetnih mjeseci, čineći oko 70% godišnje izloženosti osobe UVB zračenju.

UVA zračenje, suprotno nekadašnjem mišljenju da ima manji utjecaj na kožu, čak najviše pridonosi oštećenju kože. Naime, UVA prodire dublje u kožu intenzitetom koji ne oscilira toliko koliko i UVB.

Štetni učinci UVA i UVB zračenja

I UVA i UVB zračenje mogu uzrokovati mnoštvo abnormalnosti povezanih s kožom, uključujući bore, poremećaje povezane sa starenjem, rak kože i smanjeni imunološki odgovor na infekciju. Iako ne razumijemo u potpunosti mehanizme ovih promjena, neki vjeruju da razgradnja kolagena i stvaranje slobodnih radikala mogu ometati popravak DNA na molekularnoj razini.

Poznato je da UV zračenje povećava broj madeža u dijelovima tijela izloženim suncu. Pretjerano izlaganje suncu također može dovesti do razvoja premalignih lezija koje se nazivaju aktinične keratoze. Aktinične ili solarne keratoze smatraju se prekanceroznima jer će se jedna od 100 razviti u karcinom pločastih stanica (stanice smještene blizu površine kože koje se kontinuirano obnavljaju). Aktinične keratoze su male kvržice koje je često lakše osjetiti nego vidjeti i obično se pojavljuju na licu, ušima i stražnjem dijelu ruku. Izlaganje UV zračenju također može uzrokovati i seboreične keratoze, ali za razliku od aktiničnih keratoza, one ne postaju kancerogene.

Učinci na imunološki sustav

Tijelo ima obrambeni imunološki sustav namijenjen napadu na infekcije i abnormalne izrasline stanica, uključujući rak. Ova imunološka obrana uključuje specijalizirane bijele krvne stanice zvane T-limfociti i stanice kože nazvane Langerhansove stanice. Kada je koža izložena prekomjernom sunčevom svjetlu, oslobađaju se određene kemikalije koje aktivno suzbijaju ove stanice, slabeći tako ukupni imunološki odgovor.

To nije jedini način na koji pretjerana izloženost može narušiti imunitet osobe. Posljednja linija imunološke obrane tijela je nešto što se naziva apoptoza, pri čemu se teško oštećene stanice ubijaju i ne mogu postati kancerogene (to je jedan od razloga zašto se gulite nakon opeklina). Smatra se da prekomjerno izlaganje UV zračenju sprječava apoptozu, omogućujući tako prekancerogenim stanicama da postanu kancerogene.

Rak kože i melanom

Sposobnost sunca da izazove rak je dobro poznata. Tri glavne vrste raka kože su melanom, karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica. Melanom je najsmrtonosniji od njih troje jer se širi (metastazira) lakše od ostalih. Karcinom bazalnih stanica je najčešći i ima tendenciju širenja lokalno, a ne metastaziranja. Za karcinom pločastih je poznato da metastazira, iako nije tako čest kao melanom. Izlaganje suncu najvažniji je čimbenik rizika za razvoj melanoma.

Promjene na koži uzrokovane suncem

Izlaganje UV zračenju uzrokuje neravnomjerno zadebljanje i stanjivanje kože koje se naziva solarna elastoza, što rezultira grubim borenjem i žutom promjenom boje. Također može prorijediti zidove krvnih žila, što dovodi do lakih modrica i paukovih vena (telangiectasias) na licu. Upravljanje prevencijom i zaštitom od sunca započinje razumijevanjem kako uopće koža oštećena suncem izgleda. Postoje mnoge naznake kože oštećene suncem osim tipičnih opeklina od sunca, iako to treba shvatiti jednako ozbiljno jer velika količina opeklina od sunca može eksponencijalno povećati rizik od raka kože. Međutim, koji su još neki znakovi kože oštećene suncem?

Znakovi oštećenja od sunca uključuju:

  • madeže (kancerogene i nekancerogene)
  • pjege
  • bore i fine linije
  • suhu kožu

MADEŽI

Madeži također mogu biti znak oštećenja od sunca, ovisno o tome kako izgleda. Nisu svi madeži kancerogeni, zapravo su mnogi nekancerogeni, ali na njih treba obratiti posebnu pažnju iz predostrožnosti. Da bismo bolje razumjeli razliku između kancerogenih i nekancerogenih madeža, prvo moramo znati kako nastaju madeži.

Unutar kože nalaze se stanice zvane melanociti. Ove stanice čine prirodne pigmente u koži koji se zovu melanin. Kad melanociti rastu u skupinama ili skupinama, stvaraju madeže. Ponekad je brzina nakupljanja melanocita blaga, ponekad raste i brzo se nakuplja. Kada ti melanociti stvore madeže znatne veličine i promjene boje, to je obično znak da je madež kancerogen.

Kancerogeni madeži mogu se razlikovati po izgledu, ali obično imaju nekoliko zajedničkih karakteristika:

  • različite nijanse smeđe ili crne
  • dok rastu, mogu izgledati crveno, plavo ili čak bijelo
  • velike veličine
  • izdignuti iznad kože

Trebali biste zakazati redovite preglede kod svog liječnika kako biste proveli testove za otkrivanje raka kože, osobito ako su česti u Vašoj obiteljskoj povijesti bolesti.

PJEGE

Daleko najčešće promjene pigmenta izazvane suncem su pjege. Pjega nastaje kada su stanice kože koje proizvode pigmente (melanociti) oštećene, što dovodi do povećanja mrlje. Izlaganje UV zračenju također može dovesti do pojave bijelih mrlja na nogama, rukama i rukama jer se sunčevim zračenjem melanociti postupno uništavaju.

BORE I FINE LINIJE

Dok su bore i fine linije znak prirodnog starenja, one se mogu pogoršati kroničnom izloženošću UV zrakama. Elastičnost kože ovisi o strukturnom integritetu proteina i količini vlage koju ti proteini zadržavaju. Sunčeva svjetlost može oslabiti te proteine, što ih pak isušuje čineći kožu manje hidratiziranom. Zbog toga koža postaje teža što može uzrokovati duboke nabore na koži u obliku finih linija i bora.

SUHA KOŽA

Suha koža može biti znak da koža gubi elastičnost brže nego što bi to prirodno tijekom procesa starenja. Znamo da UV zračenje sunčeve svjetlosti može razgraditi kolagen u kojima se čuva većina vlage u koži. Međutim, također može isušiti prirodna ulja koja se proizvode u koži. Lojne žlijezde su žlijezde u koži koje oslobađaju prirodna ulja (prvenstveno sebum). Ova prirodna ulja pomažu održati kožu hidratiziranom i pomažu u održavanju zdravlja mikrobioma kože. Mikrobiom kože skup je bakterija koje žive na koži. Ove bakterije mogu pomoći u održavanju mikrobnog zdravlja kože i raditi s imunološkim stanicama kako bi se smanjio rizik od širenja drugih bakterija i virusa.

Uloga kolagena kod kože oštećene suncem

Što je kolagen?

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu. Čini vezivno tkivo u gotovo svakom sustavu. Može se naći u kostima, zglobovima, hrskavici, sluznici unutarnjih organa, i što je najvažnije, u koži. Kolagen čini oko 80 % kože i tu se nalazi najviše imunoloških stanica. Starenjem se prirodno smanjuje proizvodnja kolagena, ali i izloženost UV zračenju može uzrokovati njegovo brže razlaganje što tijelu otežava obnovu kolagena.

Raspad kolagena i slobodni radikali

Kao što smo već spomenuli, UV zračenje može uzrokovati razgradnju kolagena većom brzinom od normalnog starenja. UV zračenje prodire u srednji sloj kože (dermis) uzrokujući abnormalno nakupljanje elastina. Kada se elastin akumulira, nastaju enzimi koji nehotice razgrađuju kolagen i stvaraju takozvane “solarne ožiljke”. Nastavak izlaganja samo ubrzava proces, što dovodi do daljnjeg nabora i opuštanja.

UV zračenje je također jedan od glavnih tvoraca slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule kisika koje imaju samo jedan elektron umjesto dva. Budući da se elektroni nalaze u parovima, molekula mora ukloniti svoj nedostajući elektron od drugih molekula, što uzrokuje lančanu reakciju koja može oštetiti stanice na molekularnoj razini. Slobodni radikali ne samo da povećavaju broj enzima koji razgrađuju kolagen, već mogu promijeniti i genetski materijal stanice na način koji može dovesti do raka.

Što možeš učiniti?

Dakle, ako oštećenje od sunca predstavlja takvu prijetnju našoj koži, što možemo učiniti da se borimo protiv toga? Adekvatna hidracija, korištenje krema za sunčanje, zadržavanje u hladu i sl. odlični su načini za smanjenje štete od sunca do određene mjere. Međutim, možemo li učiniti još više za održavanje zdravlja kože?

Jedna od tih stvari je poticanje apsorpcije i proizvodnje kolagena. Održavanje stalne razine kolagena može pomoći tijelu u održavanju razine imunoloških stanica i održavanju vlage. Kada tijelo ne može proizvesti novi kolagen tako učinkovito, upotreba dodatka kolagena sljedeći je najbolji korak. Dobar dodatak kolagenu napravljen je s kolagenima koje tijelo može lako apsorbirati. Izvrstan primjer za to je hidrolizirani kolagen. Hidrolizirani kolagen, poznat i kao kolageni peptidi, skupni je kolagen koji je “rastavljen” na manje dijelove. To enzimima u probavnom sustavu olakšava razgradnju i apsorpciju u krvotok. Hijaluronska kiselina pomaže u opskrbi kože vlagom, što može spriječiti isušivanje kože. Vitamin C pomaže tijelu da apsorbira i stvara kolagene, kao i da održava imunološke stanice zdravima.

Borba protiv oštećenja od sunca je moguća

Oštećenje od sunca ne mora Vašu kožu dovesti u trajni rizik. S pravim alatima i dosljednim navikama njege kože možete pomoći u borbi protiv oštećenja od sunca i održati kožu zdravom do kasnih godina. Sjetite se ovih savjeta i svakako razgovarajte s dermatologom o tome koje su druge mogućnosti dostupne za Vaše posebne potrebe njege kože.

RELATED ARTICLES