ZAŠTO JE KOLAGEN VAŽAN ZA VAŠE ZGLOBOVE?

Kako starite, ovaj vlaknasti protein polako se gubi i slabi. S vremenom dolazi do raspada kolagena i imamo ga neusporedivo manje nego što smo ga imali kao djeca.

Učinci gubitka kolagena povezanog s dobi su očiti. Koža se opušta i postaje urezana sitnim linijama i borama. Zglobovi se troše i postaju skloniji artritisu i ozljedama.

Naši napori da vratimo izgubljeni kolagen i povratimo mladenački tonus kože i zdravije zglobove, pretvorili su dodatke kolagena u industriju vrijednu više milijardi dolara godišnje.

Jesu li ti dodaci izvor mladosti u boci ili nisu ništa više od marketinške buke? Pitanje je koje se uvijek prirodno nametne kada se o određenoj temi počne sve više govoriti.

Kolagen je najbogatiji protein u ljudskom tijelu. Održava kožu podatnom i podržava hrskavicu koja djeluje poput amortizera u zglobovima.

Kolagen i zglobovi

Kolagen čini zglobnu hrskavicu, tkivo koje prekriva krajeve kostiju u zglobovima i omogućuje im glatko kretanje jedne uz drugu.

Bol u zglobovima i gubitak koštane gustoće česti su, osobito u starijih odraslih osoba.

Oštećenje hrskavice čest je uzrok bolova u zglobovima.

Hrskavica – čvrsto tkivo koje apsorbira udarce i ublažava kosti u vašim zglobovima – u starijoj je dobi sklono trošenju.


Kad je zaštitni sloj hrskavice oštećen, zglobovi mogu biti ukočeni, upaljeni i bolni.

Kosti prirodno gube gustoću u kasnijim godinama života, osobito kod žena nakon menopauze.

Da stvar bude gora, prestajemo proizvoditi kolagen kako starimo.

Gubitak kolagena jedan je od glavnih razloga za vidljive znakove starenja, uključujući bore i opuštanje kože, kao i povećanu ukočenost zglobova i gubitak koštane mase.

Kako kolagen pomaže?

Budući da je kolagen jedan od glavnih materijala od kojih su napravljeni zglobovi i kosti, moglo bi se činiti očitim da malo dodatnog kolagena može pomoći u održavanju njihovog zdravlja.

Međutim, to nije tako jednostavno, jer se kolagen iz hrane ne apsorbira izravno kao kolagen u naše tijelo.

Hranu bogatu kolagenom tijelo probavlja kao protein i razlaže na niz različitih aminokiselina.

Iz ovih aminokiselina, a uz pomoć vitamina i minerala npr. vitamin C, vaše tijelo proizvodi vlastiti kolagen. Taj se proces naziva sinteza kolagena.

Upravo je to i razlog zašto se kolagen mora uzimati samostalno, kao dodatak vašoj prehrani i najbolje ga je uzimati svakodnevno kroz tri do šest mjeseci nakon kojih možete napraviti pauzu od mjesec dana te ponovo krenuti s primjenom.

Koji je kolagen najbolji za zglobove?

Možda toga niste svjesni, ali kolagen igra prilično značajnu ulogu u sposobnosti zglobova da se kreću. Dok se neke vrste kolagena pojavljuju u vašoj koži, kostima i organima, jedna se posebna vrsta može naći u hrskavici između vaših zglobova.

Kolagen tipa II prisutan je u vašoj zglobnoj hrskavici ili tkivu koje se proteže preko krajeva vaših kostiju i nalazi se usred zglobova. Ova hrskavica omogućuje zglobovima klizanje, savijanje i glatko kretanje. Kolagen pomaže hrskavici (i vašim zglobovima) da ostanu fleksibilni, apsorbiraju udarce i općenito ostanu dobro podržani.


Međutim, kako starite, zglobna hrskavica se iscrpljuje. Višegodišnje trljanje zglobova o toj hrskavici uzrokuje trošenje, lomljenje i izazivanje bolova. Postoji još jedan faktor: starenje također dovodi do gubitka kolagena. Vaše tijelo prirodno gubi kolagen.

A kad vam se kolagen iscrpi, zglobovi mogu patiti. Niska razina kolagena može dovesti do labavije hrskavice i tetiva, što može povećati vjerojatnost ozljeda.

U tijelu postoje tri glavne vrste kolagena.

Hrskavica se prvenstveno sastoji od kolagena tipa II koji hrskavici daje snagu da podupre zglobove.

Stoga se kolagen tipa II preporučuje za pomoć pri problemima zglobova.

Iako kolagen ne može popraviti ili „povratiti“ izgubljenu hrskavicu, studije su pokazale određeno poboljšanje fleksibilnosti nakon dodavanja i hidroliziranog i nehidroliziranog kolagena.

Jedno istraživanje iz 2013. objavljeno u „Journal of the International Society of Sports Nutrition“ otkrilo je da je 40 mg nehidroliziranog kolagena tipa II dnevno dovelo do poboljšanja ekstenzije zglobova koljena i smanjenja nelagode tijekom napornih vježbi.

Odvojeno 24-tjedno istraživanje u SAD-u 2008. otkrilo je da se nelagoda u zglobovima kod sportaša poboljšala nakon što su uzeli dodatak prehrani hidroliziranog kolagena.

Uzimanje kolagena neće učiniti čudo vašim zglobovima i kostima, ali će im uvelike pomoći. Pogotovo ako s primjenom kolagena krenete i u ranijoj životnoj dobi (30+).

Koji je kolagen najbolji za kosti?

Svi znamo već koliko je kalcij važan za zdrave kosti, ali i kolagen je bitan.

Kao glavni sastojak u kostima, kolagen tipa I je ono što kostima daje snagu.


Studija u Njemačkoj objavljena u časopisu Nutrients izvijestila je da suplementacija hidroliziranim kolagenom značajno povećava mineralnu gustoću kostiju u žena u postmenopauzi koje su sudjelovale u istraživanju.

Istraživanja se rade neprestano i sva potvrđuju pozitivne učinke primjene kolagena. Ono što je sigurno da neće pogoršati vaše stanje, ali vam i te kako može pomoći.

Bez odgovarajuće količine kolagena vaša hrskavica može postati ugrožena. I stanja usredotočena na zglobove, poput osteoartritisa, mogu postati sve veći rizik. Zapravo, istraživanja pokazuju da gubitak kolagena povezan sa starenjem može dovesti do većeg rizika od degenerativnih poremećaja zglobova.

Kako uzimati kolagen

Jedna od najboljih vrsta je hidrolizirani kolagen, koji je u biti “unaprijed probavljeni” oblik proteina. Hidrolizirani kolagen lakše se apsorbira u vašim tkivima, a također isporučuje upravo potrebne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne. No, općenito, aminokiseline u bilo kojem obliku ili iz bilo kojeg izvora ponudit će dobrobiti.

Kolagen je jedan od glavnih strukturnih proteina u ljudskom tijelu i predstavlja otprilike trećinu svih proteina koji se nalaze u tijelu. Kolagen pruža većinu strukture koži i podržava vezivno tkivo u zglobovima.

Pokazalo se da nadopuna kolagenom poboljšava hidrataciju i elastičnost kože te može pomoći pri starenju kože. Također se pokazalo da pomalo smanjuje bol u zglobovima kod sportaša i može poboljšati bol povezanu s osteoartritisom. Čini se da je doziranje od 10-15 grama dnevno korisno i za kožu i za zglobove.

Kod primjene kolagena važno je naglasiti da je riječ o potpuno sigurnom dodatku prehrani koje neće naštetiti vašem zdravlju ako ga uzimate kako je preporučeno na pakiranju.

Kontinuitet je važan u svemu, pa tako i u primjeni kolagena. Važno je da ste redoviti, da ga uzimate svakodnevno kroz određen broj mjeseci, jer od sporadične i neuredne primjene vaš organizam neće osjetiti benefite, a vi ćete samo potrošiti novac.

Prevenirajte i zaštite svoje zdravlje na vrijeme.

RELATED ARTICLES