TOP 10 KORISTI OD UZIMANJA KOLAGENA

Kolagen je najvažniji dio vezivnog tkiva koja čini nekoliko dijelova tijela, uključujući kožu, mišiće, ligamente i tetive.

Također ima i jako važne funkcije, uključujući jačanje kostiju te osiguravanje strukture kože.

Posljednjih godina kolagen (u obliku dodataka prehrani) je postao popularan, no treba znati izabrati najbolji. Uvijek se preporučaju oni hidrolizirani kakve vam i mi nudimo, što u stvari znači da se kolagen razgradio, jer to olakšava samu apsorpciju.

Postoje različite namirnice koje možete konzumirati ukoliko želite povećati unos kolagena, npr. juha od kostiju.

Konzumiranje kolagena na različite načine može donosi i određene zdravstvene koristi npr. ublažavanje bolova u zglobovima ili poboljšanje zdravlja vaše kože.

Mi vam donosimo top 10  koristi koje možete imati od redovite primjene kolagena:

1. Kolagen poboljšava gustoću kostiju

Dodaci kolagena (osobito u kombinaciji s kalcijem) idealni su za one koji pate od osteoartritisa i osteoporoze. Kako kolagen djeluje na vezanje kalcija, on ima sposobnost kontroliranja slabljenja kostiju. Stoga se kalcij i kolagen često koriste u kombinaciji za jačanje kostiju i poboljšanje fleksibilnosti.

2. Kolagen jača elastičnost kože


Kako kolagen veže vezivno tkivo, naša koža ovisi o vlastitoj proizvodnji kolagena (u tijelu) kako bi bila jaka i zdrava. Kolagen omogućuje koži da ostane jaka i podatna te održava sloj masti koji drži našu kožu čvrsto uz kosti. Međutim, kako starimo, proizvodnja kolagena počinje se iscrpljivati, što rezultira učincima starenja (poput opuštanja i bora). Svakodnevne UV zrake također pomažu pri razgradnji kolagena i vezivnih elemenata kože.

3. Kolagen liječi opekline i rane

Kolagen se može koristiti kao prirodni zavoj za rane jer upija izlučevine iz rane, dok pomaže da rana ostane vlažna dok zacjeljuje ne dopuštajući razvoj bakterijskih infekcija. Djeluje tako da se molekule kolagena spoje i vežu kako bi se razvila nova koža.

4. Kolagen jača zube i desni

Iako kolagen možda nije prvo na što pomislite kada se bavite oralnim zdravljem, ono može pomoći u vezivanju zuba i njihovom čvršćem držanju. Zapravo, kolagen se sastoji od vlakana koja se nalaze u vezivnom tkivu tijela, a koje čini i zube i kosti.

5. Kolagen jača kosu i nokte

Kolagen je izvrstan dodatak za jačanje slabih i lomljivih noktiju. I ne samo to, može pomoći vašoj kosi da raste duga i jaka povećavajući prirodne proteine ​​za izgradnju kose u tijelu. Kolagen također može pokrenuti rast kose i smanjiti izgled sijedih vlasi, što je odlično za gubitak kose i starenje.

6. Kolagen ublažava bolove u kostima i zglobovima

Kolagen pomaže u održavanju vaše hrskavice. Naime, hrskavica je tkivo slično gumi i pomaže zaštiti naše zglobove. S obzirom da se sa starenjem smanjuje količina kolagena u tijelu, samim time raste i rizik od razvoja različitih poremećaja i bolesti zglobova (npr. osteoartritisa). Istraživanja su pokazala da konzumacija kolagena može pomoći u poboljšanju simptoma koje uzrokuje osteoartritis i generalno umanjiti osjećaj bola u zglobovima.

Jedno istraživanje koje je odrađeno na sportašima (njih 73) koji su svakodnevno konzumirali deset grama kolagena kroz 24 tjedna pokazuje da su imali znatno smanjenje bolova u zglobovima, u usporedbi sa ostatkom ispitanika koji nisu konzumirali kolagen na dnevnoj bazi.


U drugom istraživanju, ispitanici su svakodnevno konzumirali 2 grama kolagena tijekom 70 dana. Oni ispitanici koji su konzumirali kolagen imali su osjetno smanjenje bolova u zglobovima što je utjecalo na veću sposobnost bavljenjem vanjskim aktivnostima za razliku od ispitanika koji nisu konzumirali kolagen.

Ne smijemo zaboraviti ni utjecaj kolagena na kosti koje su većinom napravljene od istog, a omogućuje kostima da ostanu jake i daje im strukturu.

Kao što se kolagen u vašem tijelu kako godine idu smanjuje, tako i koštana masa opada. To može dovesti do različitih zdravstvenih poteškoća i stanja, poput osteoporoze, za koju je karakteristična niska gustoća kostiju što uzrokuje lak prijelom kostiju.

7. Kolagen održava srce i kardiovaskularno zdravlje

Kolagen osim što daje kostima strukturu, daje strukturu i arterijama. Arterije su krvne žile koje prenose krv iz  srca u ostatak tijela. Bez dovoljno kolagena, arterije mogu postati krhke i slabe.

Oslabljene arterije mogu dovesti do ateroskleroze, bolesti za koju je karakteristično sužavanje arterija. Ateroskleroza može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Niža razina kolagena povezana je s neispravnostima srca i patološkim bolestima. Kolagen može ojačati vaše krvne žile za poboljšanje cirkulacije u cijelom tijelu.

8. Kolagen potiče zacjeljivanje ozljeda

Kolagen je potreban za popravak i obnovu vezivnog tkiva kako bi se potaknuli jaki mišići, koža i zglobovi. Budući da također igra bitnu ulogu u jačanju kostiju, tetiva, hrskavice i ligamenata, kolagen se može koristiti za poticanje regeneracije mišićne mase kako bi se potaknulo zacjeljivanje ozljeda, osobito sportskih ozljeda.


9. Kolagen smanjuje pojavu celulita

Kako je kolagen bitan za zdravlje, elastičnost i čvrstoću kože, stoga će imati pozitivne učinke na celulit djelujući iznutra na tijelo kako bi smanjio njegov izgled. Celulit nastaje kada se masno tkivo gurne prema gore kroz vlakna u gornji sloj kože, što rezultira učinkom narančine kože. Kolagen potiče vaše tijelo na obnovu i popravak vlakana koja uzrokuju pojavu celulita.

10. Kolagen poboljšava opće zdravlje

Kolagen je povezan s mnogim općim zdravstvenim prednostima, poput pomoći u poboljšanju vida, uravnoteženju razine inzulina, održavanju zdravog kolesterola, povećanju energije i jačanju imuniteta.

Nadalje, od  1-10% mišićnog tkiva čini kolagen. Kolagen je prijeko potreban kako bi mišići pravilno funkcionirali i zadržali snagu i jakost.

Zaključak

Uzimanje kolagena povezuje se s brojnim zdravstvenim prednostima kod ljudi koji ga konzumiraju, te vrlo malim poznatim rizicima.

Za početak – suplementi mogu poboljšati zdravlje kože (smanjenjem suhoće i bora). Također mogu pomoći u povećanju mišićne mase, spriječiti gubitak koštane mase i ublažiti bolove u zglobovima.

Dodaci kolagenu općenito su sigurni, prilično su laki za upotrebu i svakako ih vrijedi isprobati zbog njihovih potencijalnih prednosti.

Pokazalo se da uzimanje suplemenata kolagena smanjuje upalu i potiče sintezu kolagena u tijelu. To može pomoći u promicanju ublažavanja boli među osobama sa zglobnim poremećajima poput osteoartritisa.


Uzimanje dodataka koji sadrže kolagen može usporiti starenje vaše kože.

Konzumiranje dodataka kolagena može pomoći u smanjenju rizika od koštanih poremećaja poput osteoporoze. Oni imaju potencijal smanjiti razinu proteina u krvi koji potiču razgradnju kostiju.

Razna istraživanja pokazuju da konzumiranje suplemenata kolagena povećava rast i snagu mišića kod osoba s gubitkom mišićne mase povezane s dobi.

Uzimanje dodataka kolagena može uvelike pomoći u smanjenju čimbenika rizika povezanih sa srčanim stanjima (poput ateroskleroze). Sve što trebate je odabrati one najkvalitetnije, a mi vam jamčimo kvalitetu i sigurnost dodatka kojeg i sami redovito konzumiramo.

RELATED ARTICLES