HIJALURONSKA KISELINA

Brojne su dobrobiti hijalurnoske kiseline za tijelo iznutra i izvana.

Hijaluronska kiselina, poznata kao i hijaluronan, bistra je tvar koju proizvodi vaše tijelo. Najveće količine nalaze se u koži, vezivnom tkivu i očima. Njena glavna funkcija je zadržavanje vode kako bi koža bila hidratantna i dobro podmazana. Hijaluronska kiselina ima razne namjene. Mnogi ga uzimaju kao dodatak, ali se koristi kao dodatak u serumima, kremama i kapima za oči.

U članku donosimo prednosti hijaluronske kiseline:

       1. Potiče zdraviju i fleksibilniju kožu

Dodaci hijaluronske kiseline pomažu vašoj koži da postane zdravija i gipkija. Otprilike polovica hijaluronske kiseline u vašem tijelu prisutna je u vašoj koži gdje se veže za vodu kako bi zadržala vlagu. Međutim, prirodni proces starenja te izlaganje kože štetnim utjecajima poput ultraljubičastih zraka te duhanskoga dima smanjuju količinu hijaluronske kiseline u vašem organizmu.

Uzimanje dodataka hijaluronske kiseline može spriječiti gubitak elastičnosti kože. Dokazano je da doze od 120 – 240 mg dnevno tijekom najmanje jednog mjeseca povećavaju vlažnost kože i smanjuju suhu kožu kod odraslih osoba. Hidratizirana koža značajno smanjuje pojavu bora, što može objasniti zašto nekoliko studija pokazuje da dodavanjem hijalurona koža može izgledati glatko. Kada se ova kiselina nanosi na površinu kože može smanjiti crvenilo, bore i dermatitise. Upotrebljava se u injekcijama koje koriste dermatolozi za pomlađivanje i zatezanje kože.

        2. Može ubrzati zacjeljivanje rana

Hijaluronska kiselina igra ključnu ulogu u zacjeljivanju rana. Prirodno je prisutna u koži, ali se njezina koncentracija povećava kada dođe do određenog oštećenja. Hijaluronska kiselina pomaže bržem zacjeljivanju rana regulirajući razinu upale i signalizirajući tijelu da izgradi više krvnih stanica na oštećenom području. Ustanovilo se da njezina primjena smanjuje veličinu rane i bol određenog područja. Također, ova kiselina ima antibakterijsko djelovanje pa se također može stavljati na otvorenu ranu kako bi se smanjila mogućnost infekcije tog područja. Učinkovita je i u borbi kod bolesti desni. Ubrzava zacjeljivanje kod vađenja zuba kada se primjenjuje lokalno na određenom području.

       3. Ublažava bol u zglobovima

Hijaluronska kiselina se nalazi u zglobovima gdje joj je funkcija podmazivanje istih. Kada su zglobovi podmazani, manja je vjerojatnost da će nastupiti bol. Dodaci hijaluronske kiseline veoma su korisni ljudima koji pate od bilo koje vrste artritisa, vrste degenerativne bolesti koju karakterizira trošenje zglobova tijekom procesa starenja. Znanstveno je dokazano da uzimanje doze od 80 – 200 mg dnevno tijekom najmanje dva mjeseca značajno smanjuje bol u koljenu kod osoba s artritisom.

     4. Umiruje simptome želučanog refluksa

Nova istraživanja pokazuju kako upravo hijaluronska kiselina može pomoći kod simptoma želučanoga refluksa. Naime, želučani refluks karakterizira vraćanje hrana iz želuca. Želučanim refluksom se oštećuje sluznica jednjaka. Upravo hijaluronska kiselina može obnoviti oštećeno sluznicu i ubrzati proces oporavka. Jedno je istraživanje pokazalo da je primjena mješavine hijaluronske kiseline i hondroitin sulfata na grlo oštećeno kiselinom upravo pospješilo zacjeljivanje. Jedno je istraživanje pokazalo da uzimanje dodatka hijaluronske kiseline i hondroitin sulfata zajedno s lijekovima za smanjenje kiseline smanjuje simptome refluksa za 60% više nego samo uzimanje lijekova za smanjenje kiseline. Ipak, istraživanja na ovom području su djelomično nova i nedovoljno istražena, ali obećavajuća.

         5. Ublažuje suhoću i nelagodu oka

Otprilike 1 do 7 osoba pati od suhoće oka zbog prebrzog isparavanja suza ili premalog stvaranja istih. Hijaluronska kiselina je upravo izvrsna u zadržavanju vlage pa je zbog toga izvrstan dodatak kod kapi za oči. Pokazalo se da kapi koje sadržavaju hijaluronsku kiselinu smanjuju simptome suhoće oka te pridonose zdravlju. Uz sve to, kapi koje u sebi sadržavaju hijaluronsku kiselinu koriste se poslije operativnih zahvata oka kako bi se smanjila bol i moguća infekcija. Kontaktne leće koje sadržavaju hijaluronsku kiselinu s usporenim oslobađanjem također mogu dobro djelovati na suhoću oka.

      6. Čuva snagu kostiju

Znanstvene studije su pokazale da visoke količine hijaluronske kiseline mogu povećati aktivnost osteoblasta, stanica odgovornih za izgradnju novog koštanog tkiva.

      7. Može spriječiti bol u mjehuru

Otprilike 3 – 6 % žena pati od sindroma bolnog mjehura koji se još naziva i intersticijski cistitis. Ovaj sindrom uzrokuje bolove u trbuhu i učestalo mokrenje. Iako su uzroci ovog sindroma nepoznati, navodno hijaluronska kiselina pomaže izravnim ubacivanjem u mokraćni mjehur kroz kateter. Nejasno je zašto hijaluronska kiselina pomaže kod ovog problema, ali smatra se kako vjerojatno popravlja oštećeni mokraćni mjehur s obzirom da je većinom odgovovorna za brže zacjeljivanje rana.

Hijaluronska kiselina je vrlo sigurna za upotrebu jer je tijelo prirodno proizvodi pa stoga nisu zabilježene određene alergijske reakcije. Većinom nema prijavljenih nuspojava.

RELATED ARTICLES