KADA I KAKO UZIMATI KOLAGEN?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, složeni protein koji tvori vezivno tkivo u cijelom tijelu, od kože do kostiju, mišića, tetiva i ligamenata. Čini nevjerojatnih 80 posto naše kože i u kombinaciji s drugim proteinom elastinom održava kožu čvrstom, elastičnom i mladolikom. Kolagen je zaslužan što naše tkivo raste, sazrijeva i što se uopće možemo kretati. S druge strane, prisutnost kolagena pod kožom sprječava opuštanje kože i pojavu bora. Osim za zdravlje kože, istraživanja su pokazala da uzimanje dodataka prehrani s kolagenom može imati nekoliko prednosti i za zdravlje kostiju i srca.

Ukoliko ste kupili Kolagen Boost, onda sigurno već znate da je riječ o inovativnom, visokoučinkovitom, anti-age, tekućem dodatku prehrani s hidroliziranim ribljim kolagenom koji osigurava zdravlje i ljepotu kože, kose, noktiju i zglobova. Riblji kolagen najbolji je kolagen životinjskog porijekla, obogaćen posebnim aminokiselinama – glicinom i prolinom. Glicin je važan za stvaranje lanaca DNK i RNA, dok je prolin važan za sposobnosti ljudskog tijela da prirodno proizvodi vlastiti kolagen. S obzirom da je glicin od vitalnog značaja za DNK i RNA, on ima mnoge važne funkcije za tijelo, uključujući blokiranje endotoksina i transport hranjivih tvari koje stanice tijela mogu iskoristiti za energiju. Dok prolin može djelovati kao antioksidans za tijelo i može spriječiti oštećenje stanica slobodnim radikalima, njegova glavna funkcija je osigurati sintezu kolagena.

Tekući kolagen najpraktičniji je jer ga ne morate dodavati u hranu, već ga možete piti samostalno, a u nastavku ovog teksta pomoći ćemo vam da naučite kada i kako uzimati kolagen, i da samim time izvučete maksimum od svake boce Kolagen Boosta.

Kada uzimati kolagen?

Vrijeme konzumacije kolagena ovisi o razlogu zbog kojeg ga konzumirate. Ako ste često napuhnuti ili imate problem s crijevima, najbolje je kolagen uzimati ujutro. Kolagen možete pomiješati sa smoothiejima ili ga dodati u limunadu. Ako se želite kvalitetno naspavati, možete ga popiti uvečer prije spavanja. Jedni tvrde kako je kolagen najbolje uzimati ujutro, dok vam je želudac prazan, kako bi se maksimizirala apsorpcija. Drugi pak tvrde kako je kolagen bolje uzimati noću, kako bi tijelo imalo dovoljno vremena za obradu kolagena dok spavate. No, do današnjeg dana ne postoje uvjerljivi dokazi da uzimanje kolagena u određeno doba dana daje najbolje rezultate. Peptidi kolagena apsorbiraju se kroz crijeva, a zatim u krvotok bez obzira kada ih uzimate, stoga ga slobodno konzumirajte kada vam najviše odgovara.

Koliko često uzimati kolagen?

Kolagen Boost razvijen je u suradnji s vodećim stručnjacima iz područja nutricionizma, prehrambene industrije i farmakologije kako bi se osigurala garancija kvalitete. Kolagen se preporučuje konzumirati na dnevnoj bazi, stoga možete bezbrižno započeti svoj dan dozom Kolagen Boosta. Dnevna doza sadrži sve dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C, svim vitaminima B kompleksa, cinkom, folnom kiselinom, sadrži čak 10 000 mg ribljeg kolagena tipa I i 500 mg MSM-a. Tajna Kolagen Boosta je idealni odabir i omjer svih sastojaka koji su spojeni zajedno kako bi apsorpcija kolagena bila što veća.

 

Treba li piti veću dozu od preporučene?

Ne postoje službene smjernice koliko kolagena treba uzimati dnevno. Općenito, za poboljšanje zdravlja kože i kose, od 2,5 do 10 grama kolagenskih peptida može se uzimati oralno tijekom 8 do 12 tjedana dnevno. Za artritis, 10 grama kolagenskih peptida može se uzimati dnevno u 1-2 podijeljene doze tijekom otprilike 5 mjeseci. Kolagen Boost dodatak prehrani dolazi s priloženom plastičnom čašicom koja će vam olakšati doziranje proizvoda. Pijte jednom dnevno jednu mjericu Kolagen Boosta (50 ml) – samostalno ili pomiješano sa sokom ili smoothiejem. Proizvod se može konzumirati i u dozi od 25 ml dnevno, a jedna boca je dovoljna za 10-20 dana. 84% kupaca Kolagen Boost dodatka prehrani vidi rezultate nakon 20 dana korištenja pune doze.

 

S kojim vitaminima kombinirati kolagen?

Osim izvora kolagena, dobro je usredotočiti se na određene mikronutrijente i makronutrijente koji povećavaju njegovu proizvodnju u tijelu. Stvaranju kolagena prethodi takozvani prokolagen, koji tijelo proizvodi od kombinacije dviju aminokiselina – konkretno glicina i prolina. Glicin se može pronaći u svinjskoj ili pilećoj koži, dok se prolin nalazi u bjelanjcima, klicama pšenice, mliječnim proizvodima ili gljivama. Osim aminokiselina, vašem tijelu su potrebne i druge komponente prehrane za proizvodnju i održavanje kolagena. Na primjer, vitamin C koji nalazimo u agrumima, jagodama, kupusu i paprikama je neophodan za sintezu kolagena, tako da niske ili nedovoljne razine vitamina C mogu dovesti do poremećene proizvodnje kolagena. Dnevna doza Kolagen Boosta sadrži čak 200 mg vitamina C i B kompleks koji sadrži osam vitamina B – B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12, pa možete biti sigurni da ste organizmu osigurali potrebnu dozu vitamina C i B.

 

Utječe li prehrana na proizvodnju kolagena?

Istodobno je potrebno razmisliti o aspektima našeg načina života koji mogu smanjiti proizvodnju kolagena, a na njih možemo donekle utjecati. Prekomjerni unos šećera može biti problematičan za tijelo jer oštećuje sposobnost popravljanja kolagena. Stoga ne bi bilo loše smanjiti konzumaciju šećera. Ako se usredotočite na konzumiranje hrane koja sadrži veće količine kolagena ili podupire njegovu proizvodnju, ima dovoljno proteina, a također izbjegavate čimbenike koji smanjuju njegovu razinu, možete uskoro iskusiti druge pozitivne učinke uz ublažavanje bolova u zglobovima, poput poboljšanog zdravlja kože, smanjenja gubitka kose, lakše izgradnje mišićne mase, jačanja imuniteta, poboljšanja zdravlja kostiju ili srca.

 

Mogu li loše životne navike sve pokvariti?

Možda će vas iznenaditi da prekomjerna preplanulost negativno utječe na njegovu proizvodnju. To je zato što velika količina ultraljubičastog zračenja smanjuje proizvodnju kolagena, baš kao u slučaju pušenja. Važan faktor koji utječe na proizvodnju kolagena u tijelu je i san. Svi znamo da spavanje igra važnu ulogu u obnavljanju imunološkog sustava, međutim, studije su pokazale da kada ste pretjerano umorni, vaš imunološki sustav pati, što zauzvrat negativno utječe na održavanje i proizvodnju kolagena, a samim time i na zdravlje kože, kose, noktiju i zglobova.

Stoga idući put kad popijete svoju dnevnu dozu kolagena, razmislite o svemu što ste pročitali u ovom blogu i primijenite naše savjete. Ne samo da će rezultati biti brže vidljivi, već ćete se i osjećati bolje.

 

RELATED ARTICLES