KAKO PRIPREMITI KOŽU ZA LJETO?

8:27Sigurni smo kako i vi, baš kao i mi, odbrojavate dane do izležavanja i ispijanja koktela na plaži, jer ljeto samo što nije počelo. Dok obrojavamo sitno do najtoplijeg godišnjeg doba, odlučili smo dane kratiti pripremama za dugoiščekivano ljeto. Osim pripreme ljetne garderobe, potrebno je napraviti još jednu, ako pitate stručnjake, jako važnu stvar – pripremiti kožu za ljeto.

Nakon hladnijih dana i perioda kad je vaša koža bila konstantno izložena hladnoći, vjetru te uslijed boravka u zagrijanim prostorijama toplom i suhom zraku, slobodnim radikalima i drugim štetnim vanjskim utjecajima, koži je potreban oporavak i regeneracija. Što bolje svoju kožu pripremite, tim bolje će ona podnijeti jako ljetno sunce, bit će glatkija, mekša i zdravija. Pitate se kako pripremiti kožu za ljeto? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan i krije se u ovih nekoliko koraka koje biste trebali usvojiti kako biste svoju kožu održali revitaliziranom i blistavom cijelo ljeto.

Napravite temeljiti piling kože

Sigurno ste upoznati koliko je važno s vremena na vrijeme napraviti piling kože. Piling je ključna stvar u njezi kože lica i tijela. Ovaj beauty ritual potiče cirkulaciju i uklanja odumrle stanice kože, ali i višak šminke, prirodnih ulja te sitne nakupine prljavštine pomiješane sa znojem koje uzrokuju začepljenje pora i u mnogim slučajevima pojavu akni i beživotan izgled kože. Nakon dobrog pilinga koža je ponovno spremna prodisati, a i puno će bolje apsorbirati vodu i moćne aktivne sastojke iz kozmetičkih preparata koji su dio vaše beauty rutine. Posebnu pažnju posvetite nogama koje su nakon zime obično suhe i bez sjaja, a osobito koža od gležnja do koljena.

Unsplash/Hanna Postova

Piling bi bilo dobro raditi jednom do dva puta tjedno, a najučinkovitiji su domaći pilinzi koje možete napraviti i sami. Za piling tijela možete koristiti kombinaciju krupne morske soli i maslinovog ulja. Morska sol ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak te je odlična za uklanjanje mrtvih stanica kože, dok maslinovo ulje njeguje i hidratizira kožu. Možete dodati i par kapi esencijalnog ulja grejpa koje će potaknuti izbacivanje toksina. Koža lica je nježnija pa, umjesto soli, posegnite za šećerom koji možete pomiješati s medom i dobiti super jednostavan, jeftin i učinkovit piling.

 

Tonirajte kožu više puta dnevno

Uljne žlijezde na površini kože puno su aktivnije u toplijim mjesecima. Što je više sebuma prisutno na vašoj koži, postoji veća vjerojatnost od izbijanja prištića. Akne se mogu pojaviti u bilo kojoj fazi života (ne samo u pubertetu), a često se javljaju kod žena i muškaraca u 30-ima i 40-ima. Ako se borite s aknama ili imate masniju kožu, obavezno uključite tonik u svoju svakodnevnu beauty rutinu! Mnogi miješaju tonik s čistačima za lice, no tonik prestavlja korak nakon čišćenja lica. Na svježe očišćeno lice, tonik pomoću blazinice lagano utapkajte u kožu, čime ćete joj osigurati prijeko potrebnu hidrataciju, ali i ukloniti znoj i višak ulja. Tonik koristite ujutro i navečer, ali i preko dana kada primijetite da vam se lice počinje sjajiti.

 

Hidratizirajte kožu izvana i iznutra

Izložena različitim vremenskim uvjetima, pogotovo tijekom ljetnih vrućina, naša koža gubi velike količine vode. Poznato je kako upravo voda čini 70 posto tijela, a dovoljan unos potreban je za optimalno funkcioniranje cijelog tijela. Osim što igra glavnu ulogu u metaboličkim procesima, važan je faktor i u održavanju lijepe i zdrave kože. Hidratacijom iznutra i izvana koža ostaje elastična i meka te se ublažavaju negativne posljedice starenja, što je posebno bitno za kožu lica koja je najizloženija i zahtjeva poseban tretman. Kako biste spriječili dehidraciju kože, obavezno pijte minimalno dvije litre vode dnevno (ako se pojačano znojite poželjno je i više) te kožu svakodnevno mažite hidratantnim kremama i losionima (preporučuju se laganije formule na bazi vode).

Unsplash/Angelo Pantazis

Pripazite na prehranu

Ne kaže se bez razloga – ono si što jedeš. Zdravlje i kvaliteta kože uvelike ovisi o vitaminima i mineralima koje crpi iz hrane. Izbjegavajte šećere, kavu, alkohol, prerađenu i brzu hranu, a prednost dajte svježem voću i povrću. Namirnice poput rajčice, mrkve, brokule, grožđa, banana, kelja, oraha, krušaka, avokada i lubenice dat će sjaj vašoj koži. Također preporučujemo namirnice bogate vitaminom A poput mrkve, marelice, dinje, paprike, breskve i rajčice koje će vam pomoći da brže ‘uhvatite’ preplanulu put. Osim toga, Retinol, odnosno vitamin A, odličan je saveznik u borbi protiv smanjenja znakova starenja – potiče stvaranje kolagena, zaglađuje bore, regulira pigmentacijske mrlje, ali i podržava elastičnost kože.

 

Uzimajte dodatke prehrani

Sve nutrijente potrebne za zdravlje kože teško je unijeti putem hrane. Većina nas vodi ubrzane živote pa često u nedostatku vremena ne stignemo skuhati kvalitetan obrok, a kamo li paziti na uravnoteženu prehranu i preporučeni dnevni unos vitamina i minerala. Upravo zato su odlično rješenje dodaci prehrani. Primjerice, suplementi kolagena (prirodni protein koji pomaže koži da ostane fleksibilna i mladolika) su učinkovit, neinvazivan način za borbu protiv smanjenja prirodne proizvodnje kolagena u našem tijelu, koji počinje nestajati nakon 25. godine. Održavanje stalne razine kolagena može pomoći tijelu u održavanju razine imunoloških stanica i održavanju vlage što sprječava štetne učinke sunca. Kolagen Boost je prirodan način da izgledate mlađe i održavate kožu lijepom i njegovanom u svakoj dobi. Svaka dnevna doza Kolagen Boosta sadrži hidrolizirani riblji kolagen, MSM, vitamin C, B kompleks, hijaluronsku kiselinu i cink koji zajedno tvore inovativan, visokoučinkoviti, anti-age, tekući dodatak prehrani koji osigurava zdravlje i ljepotu kože, kose, noktiju i zglobova. Klinički je dokazano da uzimanje 10 g Naticol hidroliziranog morskog kolagena u periodu od šest tjedna smanjuje pojavu bora i poboljšava zategnutost kože.

 

 

Ne zaboravite na zaštitu od štetnog UV zračenja

Mnogi pogrešno vjeruju kako je sredstvo s SPF-om dovoljno nanijeti tijekom boravka na plaži ili kada se tijekom visokih temperatura direktno izlažu suncu, no to je mit koji bi vas mogao koštati preranog fotostarenja kože. Jako je važno izbjegavati sunčanje od 11 do 16 sati kada je sunce najjače, nositi prozračnu odjeću koja pokriva tijelo i veliki šešir koji štiti glavu i lice te, naravno, prije svakog izlaska iz stana nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Kožu počnite već sad svakodnevno mazati sredstvima s SPF-om kako biste je pripremili za dugotrajnija izlaganja suncu. Kad temperature narastu, u početku koristite kreme s jačim zaštitnim faktorom, a vremenom ga možete postepeno smanjivati. Na kraju ljeta imat ćete preplanulu, zdravu i blistavu kožu!

 

RELATED ARTICLES