ZBOG ČEGA VAM KOSA OTPADA (I KAKO TO ZAUSTAVITI)?

Otpadanje kose dio je svakodnevnog života. Da, kosa vam začepi odvod pod tušem, i da, to znači da svaki drugi dan morate usisavati ili se vaš tepih pretvara u dlakavi tepih. Ali činjenica je da je gubitak kose potpuno normalan.

U prosjeku izgubimo oko 80 vlasi dnevno, ako krene ispadati znatno više od toga ili primjetite da kosa više ne raste, tada ispadanje kose počinje biti ozbiljniji problem.

Stvar je u tome što je kod gubitka kose toliko potencijalnih okidača, što znači da može biti nezgodno odrediti točan razlog zašto vaši pramenovi ispadaju i kako popraviti situaciju.

Kako bismo pomogli razrješiti moguće razloge zbog kojih gubite kosu, objasniti ćemo par bitnih stvari.

Prvo, malo o ciklusu rasta kose

Ok, to je znanost, ali vrlo je cool, u osnovi svaki folikul dlake na našem tjemenu prolazi tri faze životnog ciklusa:

Anagen – Ovo je aktivna faza rasta, koja može trajati između 2-7 godina tijekom kojih kosa postaje duža i gušća.

Katagen – Nakon anagena, folikul dlake prelazi u kratku prijelaznu fazu koja se naziva katagen kad vlakno dlake prestane rasti, nakon čega slijedi telogen, faza mirovanja koja traje oko 3 mjeseca.”

Telogen – Tijekom telogena stara se kosa postupno gura prema površini kože prije nego što prirodno otpadne i zamjeni se novom anagenom dlakom u nastajanju.

Na tipičnom tjemenu svaki je folikul u različitoj fazi u različito vrijeme, tako da vjerojatno nećete primijetiti da se to događa. Ovaj se ciklus kontinuirano nastavlja tijekom našeg života, a svaki folikul dlake radi neovisno od susjednih folikula, što znači da rast ljudske kose nije sinkroniziran.

Važno je napomenuti da je gubitak kose vrlo čest problem kod žena – mnogo više nego što ljudi misle. Istraživanja pokazuju da će barem svaka treća žena patiti od gubitka kose ili smanjenog volumena kose u nekom trenutku svog života. Dakle, ako gubite kosu, važno je da ne izbezumite, “griva” će vam se oporaviti. U međuvremenu, evo sve što trebate znati.

Napomena – postoje različite vrste gubitka kose, genetske i reaktivne 

GENETSKI:

Postoji šansa da ste genetski predisponirani za gubitak ili prorjeđivanje kose, što znači da ćete možda vidjeti progresivno, postupno smanjenje volumena kose. U tim su slučajevima su određeni folikuli dlake osjetljivi na muške hormone – a ta osjetljivost uzrokuje postupno smanjivanje folikula i stvaranje malo finijih i kraćih dlačica sa svakim prolaznim ciklusom rasta kose.

REAKTIVNO:

To znači da je gubitak kose rezultat okidača. Prekomjerno svakodnevno otpadanje kose (koje je poznato kao telogenski efluvij) ne ovisi o genetskoj predispoziciji, javlja se kao rezultat unutarnje neravnoteže ili poremećaja, poput prehrambene manjkavosti, ozbiljnog stresa, niskoenergetske dijete ili bolesti.

8 najčešćih okidača za gubitak kose:

1. Hormonska neravnoteža

Hormonska neravnoteža može dovesti do mnoštva neugodnih problema sa zdravljem i ljepotom, od akni do debljanja. Ako vaši hormoni ne rade dobro, učinci će biti vidljivi na cijelom tijelu (naravno, to uključuje i vašu kosu).

Hormoni igraju veliku ulogu u regulaciji ciklusa rasta dlake. Estrogeni (ženski hormoni) ‘prikladni su za kosu’ i pomažu zadržati kosu u fazi rasta optimalno dugo. Androgeni (muški hormoni) nisu vrlo ugodni za kosu i mogu skratiti ciklus rasta kose.

Višak androgena (koji bi mogao biti uzrokovan endokrinim poremećajem, poput sindroma policističnih jajnika) može prouzročiti gubitak kose. Često se opet sve svodi na gene – ako imate genetsku predispoziciju za osjetljivost folikula, hormonska neravnoteža može utjecati na vašu kosu više nego nekom tko nema predispozicije.

2. Stres

Nije mit da vam zbog viška stresa doslovno može otpasti kosa. Kako se to događa? Stres može podići razinu androgena (muškog hormona), što može uzrokovati gubitak kose. Stres može pokrenuti i probleme s vlasištem, poput peruti, poremetiti prehrambene navike i nered s probavnim sustavom – što sve može imati negativan utjecaj na kosu.

3. Nedostatak željeza / anemija

Jedan od najčešćih uzroka gubitka kose kod žena je nedostatak željeza. Željezo je neophodno za proizvodnju proteina u stanicama kose, bez njega će trpjeti vaši pramenovi. Ako sumnjate, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse za savjet u vezi s nedostatkom željeza, jer oni mogu preporučiti krvni test za potvrdu ispravnog tretmana.

4. Hipotireoza i hipertireoza

Štitnjača pomaže u regulaciji tjelesnog metabolizma kontrolirajući proizvodnju proteina i upotrebu kisika u tkivima. Svaka neravnoteža štitnjače stoga može utjecati na folikule dlake. Također, ako se hipotireoza ne liječi, to može rezultirati anemijom, što je – kao što smo ranije spomenuli- još jedno stanje koje može utjecati na kosu (ili nedostatak iste).

5. Nedostatak vitamina B12

Zbog nedostatka vitamina B12 možete imati osjećaj umora i nestašice energije, zvuči li poznato? Pa, problem tu ne staje, nedostatak vitamina B12 često uzrokuje gubitak kose jer može utjecati na zdravlje crvenih krvnih stanica, koje dovode kisik u vaša tkiva. Ovo je jako čest problem kod vegana jer B12 prvenstveno možete dobiti samo životinjskim proteinima.

6. Dramatičan gubitak kilograma

Nagli pad na vagi može utjecati na vašu kosu, 6-12 tjedana nakon dramatičnog gubitka kilograma, bilo da je to namjerno ili nenamjerno, kosa obično raste previše.

Iako nam je naša kosa psihološki nevjerojatno važna, fiziološki nije bitna; mogli bismo preživjeti bez nje, a da to ne naruši naše fizičko zdravlje. To znači da se bilo kakav nutricionistički nedostatak često prvi put pojavi u našoj kosi.

7. Dob

Ako prolazite kroz menopauzu ili tek trebate ući u nju, promjene na vašem tijelu također mogu utjecati na vašu kosu. Gubitak kose postaje sve prisutniji do i nakon menopauze. Važno je shvatiti da naša kosa stari, a kako starimo, kosa postaje prirodno finija. To je potpuno normalan dio procesa starenja.

8. Alopecija uslijed čupanja kose

Bez obzira koja je vaša svakodnevna frizura, pazite da ponekad kosu odmorite. Ovo je gubitak kose uzrokovan ponavljanim i produljenim zateznim (vučnim) silama primijenjenim na folikule nošenjem određenih frizura poput pletenica ili dreadlocksa. Uzorak gubitka kose odražava se tamo gdje je kosa pod najviše napora, a to je obično preko rubova / linije kose. Pazite da ponekad dopustite kosi da omori od kontantnog zatezanja.

Ok, sad znate što pokreće gubitak kose, evo kako se nositi s tim…

PREPOZNAJTE PROBLEM

Gubitak kose se ne događa brzo, naši pramenovi rastu u ciklusima, što znači da može proći i do 3 mjeseca da kosa otpadne nakon što ju je neki okidač uzrokovao. Ako primijetite prekomjerno svakodnevno osipanje kose dulje od 3 mjeseca, posjetite trihologa ili svog liječnika opće prakse, mogao bi postojati temeljni čimbenik koji treba riješiti. Što je vrlo važno, pokušajte ne paničariti. Telogeni efluvij (prekomjerno opadanje) gotovo se uvijek sam eliminira i kosa će početi rasti kao i obično nakon što se ispravi bilo koja unutarnja neravnoteža.

PROMIJENITE PREHRANU

Uzmite više proteina

Kosa je izrađena od proteina, za kvalitetniju kosu je neophodan dovoljan dnevni unos hrane bogate proteinima. Uključite više proteina u prehranu tijekom doručka i ručka.

Složeni ugljikohidrati su neophodni

Oni našoj kosi daju energiju koja joj je potrebna za rast. Jedite zdrave snackove bogate ugljikohidratima (svježe voće, krekere od cjelovite pšenice…) ako vam između obroka prođe duže od četiri sata; jer energija dostupna stanicama kose pada nakon proteka ovog vremena.

To je rečeno, Anabel je objasnila da ako gubite kosu zbog nečeg što nije dijeta, poput stresa ili bolesti, promjena onoga što jedete neće to ispraviti.

UZMITE DODATKE PREHRANI ZA POTICANJE RASTA KOSE

Budući da nije nužno tkivo, prehrambeni zahtjevi kose su jedinstveni – a dodaci mogu biti od velike pomoći u povećanju razine vitamina i minerala dostupnih vašim folikulima. Dodatke uvijek prehrani uzimajte u kombinaciji sa zdravom prehranom kako bi imali najviše efekta.

Pazite da dodatci prehrani sadrže sljedeće sastojke: riblji kolagen tipa I, vitamin C, vitamin B12, vitamin D3, bakar, cink, selen i esencijalne aminokiseline, biotin, hijaluronsku kiselinu.

Masaža vlasišta – više od užitka

Masažom vlasišta potičete protok krvi u tom području. Ulja za kosu čine kosu jačom od korijena. Masaža je sjajna za svakoga tko se bori s gubitkom i lomljenjem kose, jer jača i štiti folikule i pramenove kose i njeguje zdrav rast kose. Primjena pravog ulja s ajurvedskim biljem kao što su Amla, Ashwagandha, Brahmi i Dashmool na suhu kosu kao tretman prije pranja omogućuje ulju da se upije u vlasi vaše kose čineći je manje osjetljivom na lomljenje kad se kosa vlaži.

Birajte pametno frizure koje ne opterećuju kosu

Da, pony rep može izgledati cool, ali mogao bi stvoriti nepotreban stres vašoj kosi. Izbjegavajte frizure koje zatežu kosu i folikule dlake. Također izbjegavajte teške kreme za oblikovanje i serume, jer oni mogu dodati nepotrebnu težinu kosi.

Također vrijedi izbjegavati teške kemijske tretmane, pa se klonite boje za kosu.

Uvijek ostanite pribrani – postoji rješenje za sve

Zbog gubitka kose nemojte paničariti, nevjerojatno je važno shvatiti koliko je čest gubitak kose kod žena – i ako proživljavate to, niste sami i ne treba vam biti neugodno.

Samo jedan proizvod neće popraviti gubitak kose – morate pogledati svoje opće zdravlje, prehranu, kao i optimizirati zdravlje vlasišta i stanje dlačica koje rastu. Iznad svega, iako je vrlo teško, budite strpljivi i ne očajavajte. Zbog prirode ciklusa rasta dlake potrebno je najmanje 6 tjedana da se vidi poboljšanje.

RELATED ARTICLES