3 RAZLOGA ZAŠTO KOLAGEN MOŽE POMOĆI KOD GUBITKA KOSE I PRORIJEĐENE KOSE

Ako ste pronašli put do ovog članka, pretpostavljamo da ste do neke mjere svjesni da kolagen ima puno prednosti. Možda ste čuli da to može poboljšati vašu kožu i nokte, ali pomaže li kolagen i kod gubitka kose?

Kolagen je cjeloviti protein koji osigurava da naše tijelo ima alate potrebne da ostane zdravo, iznutra i izvana. Iako prirodno proizvodimo kolagen, prirodna proizvodnja kolagena u našem tijelu drastično se usporava već od 25. godine.

Sa smanjenom proizvodnjom kolagena u tako ranoj dobi, nije ni čudo da mnogi ljudi počinju zapažati da im se nokti lakše lome, vide se prve bore, pa čak i gubiak kose ranije nego što ste se nadali.

Je li gubitak i stanjivanje kose samo prirodni dio starenja ili možemo nešto poduzeti po tom pitanju?

Debljina naše kose često je povezana s genetikom, ali naša prehrana ima puno veze s ukupnim zdravljem i izgledom kose. Kad se proizvodnja kolagena uspori, naše tijelo prirodno preusmjerava preostali kolagen u vitalnije dijelove tijela, poput naših organa. To ostavlja našu kosu da se sama snalazi.

Nema sumnje da je kolagen vitalni protein i presudan građevni materijal za velike dijelove našeg tijela poput naših kostiju, hrskavice, kože i kose. Kolagen je pokazao obećavajuće rezultate i općenito je prihvaćen za jačanje kose, pa čak i možda sprečavanje gubitka kose.

Evo nekoliko razloga zašto pomaže u rastu zdrave kose:


1. Kolagen ima puno antioksidansa

Dodavanje više antioksidansa prehrani nikad nije loše.

Što se tiče zdravlja kose, antioksidanti štite naše folikule dlake od oštećenja koja često stvaraju slobodni radikali. U vrijeme kada se naša proizvodnja kolagena usporava, prirodna obrana našeg tijela od slobodnih radikala također se smanjuje kako starimo.

Slobodni radikali su visoko reaktivne molekule koje izravno napadaju proteine, našu DNK i lipide koji čine stanice u našem tijelu. Budući da je kolagen protein, osjetljiv je na napad slobodnih radikala.

Naše tijelo uvijek stvara mali broj slobodnih radikala, a kako starimo imamo ih sve više. Osim toga, slobodni radikali mogu ući u naša tijela putem različitih zagađivača poput UV zraka i onečišćenja zraka. Ti slobodni radikali mogu razarati naše folikule dlake.

Budući da našu kožu većinom čini kolagen, još je važnije imati obranu od slobodnih radikala. Također se nagađa da napadi slobodnih radikala na naše folikule dlake mogu pridonijeti sijedenju kose. Razlog je taj što slobodni radikali napadaju proteine ​​i stanice, uključujući stanice koje proizvode našu boju kose.

Dobra vijest je da naše tijelo također prirodno proizvodi antioksidanse. Međutim, dok se proizvodnja slobodnih radikala s godinama povećava, naša prirodna proizvodnja antioksidansa opada. A našem tijelu trebaju antioksidanti kako bi zaštitili proteine ​​i stanice od napada.

Antioksidanse možemo dobiti iz različitih izvora, uključujući voće poput bobica i proteine ​​poput kolagena. Budući da ciljamo na zdravlje folikula dlake, odabir dobivanja antioksidansa izravno iz dodataka kolagena može biti najbolji izbor. To je zato što izravno zamjenjuje kolagen koji napadaju slobodni radikali u našim tijelima.

2. Kolagen pomaže da korijenje kose bude zdravo

Iako kolagen aktivno brani i obnavlja vanjske slojeve naše kože, također može poboljšati zdravlje dubljih slojeva.

Srednji sloj naše kože, dermis, ono je što drži našu kosu na mjestu. Dakle, ako naš dermis ili tjeme nisu zdravi, teže je da naša kosa ostane na mjestu. Kako gubimo potreban kolagen za izgradnju i obnavljanje kože, lakše se i gubi kosa.

Dermis koji drži korijene naših dlaka na svom mjestu sastoji se od 70% kolagena. Nije ni čudo što se gubitak kose i ćelavost povećavaju kako starimo, jer se naša proizvodnja kolagena smanjuje.

Iako kolagen pridonosi elastičnosti dermisa, on također nadopunjava mrtve ili oštećene stanice.


3. Kolagen može povećati proizvodnju fibroblasta

Uzimanje dodataka kolagena zapravo može pojačati vašu vlastitu prirodnu proizvodnju kolagena. To je zato što se smatra da kolagen također povećava proizvodnju nečega što se naziva fibroblasti.

Fibroblasti su ono što kontrolira našu prirodnu proizvodnju kolagena. To znači da jačamo folikule dlake, ali pritom potencijalno pojačavamo i prirodnu proizvodnju kolagena.

Iako možemo vidjeti blagodati uzimanja kolagena, važno je znati na koje vrste dodataka kolagena bismo trebali paziti kada pokušavamo liječiti gubitak kose.

Najbolji dodaci kolagenu protiv gubitka kose:

Moramo imati na umu da će se koristi od kolagena za žene razlikovati ovisno o samom izvoru kolagena. Nisu svi dodaci kolagenu jednaki i nije nam sav kolagen tako lak za probavu i apsorpciju. Kao i kod svih proteinskih dodataka, također je moguće unositi previše. Budite sigurni da kad dodajete kolagen u prehranu, slijedite smjernice stručne osobe.

Zapravo postoji preko 28 različitih vrsta kolagena, a da bismo olakšali stvari, pronašli smo najbolju vrstu kolagena koja cilja vaše zdravlje kose: kolagen tipa 1.

Srećom, kolagen tipa 1 je najmoćnija i najčešće korištena vrsta kolagena kada je u pitanju suplementacija. Posebno je dobar za zdravlje tjelesnih tkiva poput kože. Kolagen tipa 1 smatra se najučinkovitijim kolagenom za prevenciju gubitka kose zbog svoje sposobnosti usmjeravanja i obnavljanja naših slojeva kože vlasišta i dermisa.

Sve različite vrste kolagena imaju malo različite koncentracije aminokiselina. Kolagen tipa 1 ima veću koncentraciju hidroksiprolina i prolina, što našim tijelima olakšava pretvaranje tih kiselina u proteine ​​i spojeve koji grade tkivo.

Ako se borite s ili pokušavate spriječiti, stanjivanje kose, provjerite može li kolagen biti odgovor na vaše probleme.

RELATED ARTICLES