KAKO NAPRAVITI PEDIKURU KAO IZ SALONA – U 3 KORAKA

Koža lica, kosa i nokti na rukama uvijek su u prvom planu, i stoga im nekako uvijek posvećujemo najviše pažnje, bez obzira koje je godišnje doba. No, jedan dio tijela posebno je zapostavljen dobar dio godine, sve dok ne provire prve ljetne zrake sunca i temperature dosegnu +30 °C. Naravno, mislimo na stopala. Dolaskom toplijih dana žene se kao iz vedra neba sjete da je krajnje vrijeme da svoja stopala dovedu u red – riješe se zadebljale i hrapave kože, omekšaju stopala i odrade pedikuru.

No, pedikure u salonima ljepote mogu biti poprilično skupe, posebno ukoliko se odlučite za spa pedikuru koja uključuje kompletan tretman peta te oblikovanje i lakiranje noktiju. Osim toga, saloni su trenutno prenatrpani jer svi žele na vrijeme dotjerati svoja stopala. Iako možda na prvu zvuči komplicirano napraviti pedikuru kod kuće, uz malo truda i smjernice stručnjaka svatko od nas može napraviti pedikuru kao iz salona.

U daljnjem tekstu objašnjavamo korak po korak kako napraviti pedikuru kod kuće, a na vama je da hvatate bilješke i pokušate ponoviti postupak u svoja četiri zida doma.

Njega stopala

Ovo je dio pedikure koji je većini ljudi najmanje drag, no činjenica je da je priprema kože na stopalima ključna ukoliko želite da vam pedikura potraje. Tijekom hladnijih mjeseci, kada stopala skrivamo u čarapama, lako je zažmiriti na tvrdu kožu i žuljeve, no tijekom ljetnih mjeseci kada nosimo otvorenu obuću, lako je uočljiv svaki nedostatak na stopalima. No sljedeći savjeti će vam zasigurno pomoći da vaša stopala ponovno budu glatka i meka.

Korak 1: Uklonite lak za nokte, ukoliko ga imate. Temeljito acetonom uklonite sve mrlje pa nježnom stranom rašpice zagladite sve izbočine na noktu. Odrežite i oblikujte nokte tako da postignete četvrtasti oblik nokta. Vrhove noktiju obavezno zaoblite kako bi lak duže trajao.

Korak 2: Turpijom za stopala uklonite sve eventualne žuljeve i zadebljanja. Usredotočite se na pete i vrhove stopala koji su najčešće i najkritičnija mjesta, obzirom da su svakodnevno u doticaju s obućom. Da biste uklonili tvrdu kožu, ovaj korak morate odraditi na suhoj koži.

Korak 3: Sada je vrijeme za kadu ili namakanje stopala u lavoru. U toplu kupku za stopala možete ubaciti i posebne soli za smanjenje oteklina. Nemojte namakati noge predugo – dovoljno je svega deset minuta.

Unsplash/Thought Catalog

Korak 4: Koristite grublji piling kako biste uklonili mrtve stanice i zagladili kožu. Ova korak bit će vam najpraktičnije odraditi pod tušem ili u kadi. Ako to radite nakon namakanja stopala, prvo ih osušite, a zatim napravite piling, isperite i ponovno osušite.

Korak 5: U ovom trenutku bilo bi dobro nanijeti masku za stopala. Ako nemate vremena, u stopala umasirajte masniju hidratantnu kremu. Posebnu pažnju obratite na suha područja poput peta.

Priprema noktiju

Sada slijedi faza pripreme noktiju. Ovo je možda i najvažnija faza, jer o njoj ovisi koliko dugo će vam pedikura trajati. Za razliku od zanoktica na našim noktima kojih se lako riješiti, kožica koja raste uz rub nokta zna biti poprilično tvrdoglava i problematična za odstraniti. No, uz ovih 5 koraka, sve će biti puno lakše.

Korak 1: Nanesite ulje za kožicu i umasirajte ga.

Korak 2: Nježno gurnite kožicu unatrag metalnom špatulicom za nokte kako biste je podignuli, a zatim je odrežite škaricama.

Korak 3: Ako je potrebno, ponovno izrašpajte plohu nokta nježnom rašpicom kako biste uklonili ostatke noktiju i kože.

Korak 4: Prebrišite nokte acetonom kako biste uklonili sva ulja i prašinu koja je ostala na plohi nokta nakon rašpanja.

Korak 5: Ispod stopala prostrite ručnik, a nožne prste razdvojite spužvastim separatorom koji će vam olakšati lakiranje i spriječiti packanje.

Lakiranje noktiju

Sada slijedi zabavni dio! Lakiranje noktiju na nogama je puno lakše i rezultira puno urednijom pedikurom ukoliko znate neke jednostavne trikove. Nastavite čitati i bilježiti naše savjete.

Korak 1: Prije lakiranja, uvijek obavezno nanesite bazni lak (prozirni lak) kako lak u boji ne bi ostavio trajne mrlje na vašim noktima. Nokti su porozni i vrlo lako će upiti boju, stoga se često događa da nokti požute, a da ne znate razlog za to. Osim toga, bazni lak će produžiti ‘životni vijek’ pedikure.

Korak 2: Odabranom bojom nanesite liniju laka po sredini plohe, a zatim nastavite lakirati s lijeve i desne strane od korijena prema vrhu nokta. Nanesite tanki sloj laka kako bi se brže osušio. Ponovite postupak na obje noge.

Unsplash/Alex Azabache

Korak 3: Zatim nanesite drugi sloj laka na sve nokte. Upotrijebite stari kist za oči, koji ste prethodno umočili u aceton, kako bi njime uklonili mrlje od laka na koži oko noktiju. Ukoliko nemate kist, poslužit će i štapić za uši.

Korak 4: Nanesite završni lak za nokte (top coat). Predlažemo vam da odaberete lak za brzo sušenje i dugotrajnost boje.

Korak 5: Pedikuru završite njegom zanoktica – kap ulja za zanoktice utrljajte u kožu i pustite da se upije.

Kako bi pedikura izdržala cijeli mjesec, jednom tjedno na nokte ponovno nanosite završni premaz, a kožu održavajte mekom i glatkom tako da stopala isturpijate ‘na suho’, prije tuširanja, jednom do dva puta tjedno.

RELATED ARTICLES