KOKOSOVO ULJE – ČUDOTVORNA NAMIRNICA KOJA ĆE PREKO NOĆI TRANSFORMIRATI VAŠU KOSU

Ako bismo trebali sastaviti popis najhidratantnijih i najhranjivijih namirnica koje žene, umjesto u kuhinji, radije koriste u kupaonici – za njegu kose, kokosovo ulje bi se našlo na vrhu popisa. Obzirom da sadrži dvostruko više zasićenih masti nego svinjska mast te povećava razinu lošeg kolesterola, koji uzrokuje kardiovaskularne bolesti, kokosovo ulje ne preporučuje se u prehrambene svrhe, a zbog tendencije da začepljuje pore nije ga dobro koristiti ni u svrhu njege kože, no kokosovo ulje pokazalo se genijalnim kada je kosa u pitanju. Posebno se preporučuje osobama sa suhom i oštećenom kosom – pomaže kosi da raste zdravija, gušća i sjajnija.

Dok prodiru u kutikule, vitamini i masne kiseline iz kokosovog ulja pomažu nahraniti vlasište, istovremeno zaglađujući ispucale vrhove. Kokosovo ulje također suzbija kovrčanje kose kada je vlažno vrijeme i sprječava pucanje kose. Prema riječima profesionalaca, 30-minutna maska ​​od kokosovog ulja može učiniti čuda za vraćanje vlažnosti kosi, a ostavite li je preko noći, štitit će vašu kosu i činiti je svilenkastom tjednima.

Koje su prednosti kokosovog ulja za kosu?

Kemijska struktura kokosovog ulja glavni je i odgovorni ”krivac” za tako povoljan utjecaj na kosu. Masna kiselina poznata kao laurinska kiselina lako se apsorbira u dlaku, štiteći pritom i unutarnje i vanjske slojeve dlake. Također zaglađuje kutikulu i smanjuje oštećenja, jer djeluje kao barijera zaštite od fizičkog trenja, jakih kemikalija i UV zraka.

Kokosovo ulje posebno se preporučuje za kovrčavu kosu, koja je sklonija isušivanju. Pogoduje kovrčavoj kosi tako što njeguje kovrče iznutra i izvana, transformirajući ih u glatke i sjajne pramenove koji se manje uvijaju i petljaju.

Unsplash/Tim Mossholder

Ukoliko imate problema s perutanjem vlasišta, možda rješenje pronađete upravo u kokosovom ulju. Kokosovo ulje pomaže kod peruti, suhog vlasišta i ekcema, djeluje protuupalno i hidratizirajuće. Laurinska kiselina pomaže umiriti suho vlasište koje se ljušti i ponovno uravnotežuje mikrobiom vlasišta.

Mnogi su se zbog poseljedica Covida-19 susreli s opadanjem kose, što zasigurno nije lijep prizor. No, kokosovo ulje moglo bi spriječiti daljnji gubitak kose. Zahvaljujući hranjivim tvarima kojima obiluje, kokosovo ulje jača pramenove, sprječava lomljenje i pomaže kosi da izgleda punije, a u kombinaciji s tekućim kolagenom kao dodatkom prehrani imat će još moćniji učinak.

Kako napraviti masku za kosu od kokosovog ulja?

Izdvojili smo domaće maske za kosu na bazi kokosovog ulja za koje vam je potrebno manje od pet sastojaka, a koje su gotove u svega nekoliko minuta. Bez obzira želite li potaknuti rast kose, zaštititi kosu od lomljenja ili pojačati sjaj, maska ​​za kosu od kokosovog ulja savršen je odabir.

 

Maska za suhu kosu

 

Ova jednostavna maska ​​za kosu od kokosovog ulja hidratizirat će suhu, lomljivu kosu. Da biste napravili ovaj jednostavan recept, trebat će vam:

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 1 jaje

 

  1. Ako kokosovo ulje nije u tekućem stanju, rastopite ga na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici. U posebnoj posudi umutite jaje, a zatim sjedinite jaje sa zagrijanim (ali ne prevrućim!) kokosovim uljem. Dodajte med i ponovno miješajte dok smjesa ne postane konzistentna.
  2. Nakon što čistu, vlažnu kosu podijelite na dijelove, nježno umasirajte masku za kosu u svaki dio od korijena do vrhova. Provjerite je li svaki dio ravnomjerno pokriven. Zatim omotajte kosu u kapu za tuširanje, majicu ili ručnik te držite tako masku 30 minuta.
  3. Kosu temeljito operite vodom i šamponom. Možda ćete postupak šamponiranja morati ponoviti dva, tri puta kako biste u potpunosti isprali masku.

Unsplash/Nisha Ramesh

Maska za beživotnu kosu

Kokosovo ulje osigurat će kosi vlažnost, dok je jabučni ocat izvrstan za dubinsko čišćenje vlasišta. Stoga se sljedeća maska sastoji upravo od ova dva sastojka:

  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa

 

  1. Ako kokosovo ulje nije već u tekućem stanju, zagrijte ga dok se ne otopi. Zatim u zdjeli pomiješajte ulje i jabučni ocat te dobro promiješajte.
  2. Kada se maska dovoljno ohladi, nanesite je na suhu ili vlažnu kosu u dijelovima, ravnomjerno pokrivajući svaki dio od korijena do vrhova. Ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, a zatim isperite. Nakon toga operite kosu uobičajenim šamponom i nanesite regenerator.

 

Maska za oštećenu kosu

Ukoliko se ostavi na kosi preko noći, kokosovo ulje samo po sebi je odlično za izrazito suhu i oštećenu kosu. Za dubinsko kondicioniranje potrebne su vam tek dvije žlice kokosovog ulja.

Nakon što lagano zagrijete kokosovo ulje (ako je potrebno), temeljito ga nanesite na vlažnu ili suhu kosu, nastojeći pokriti svaki pramen. Zatim zamotajte kosu u ručnik ili stavite kapu za tuširanje i pustite je preko noći (masku držite najmanje sedam sati.) Ujutro isperite masku šamponom i posušite kosu.

Čisto kokosovo ulje također je odlično za zaštitu kose od vanjskih čimbenika poput sunca, morske soli i klora. Nanesite kokosovo ulje na vrhove prije kupanja u moru ili na bazenu, što će im osigurati zaštitu od pucanja.


 

Kolagen je najrasprostranjeniji protein u ljudskom tijelu. Nalazi se u kostima, koži, tetivama, mišićima, noktima i, naravno, kosi. Kako starimo, prirodna razina kolagena prisutnog u našem tijelu se smanjuje, a samim time kosa postaje krhka te je ima sve manje. Kada se uzima kao dodatak, kolagen podržava i povećava proteine u tijelu za bolji izgled kose. Isto tako, kolagen utječe na zdravlje kose i čini je dužom i čvršćom. Upravo zato se kolagen preporučuje konzumirati u obliku suplementa. Kolagen Boost tekući kolagen osigurat će vam čak 10 000 mg hidroliziranog ribljeg kolagena u samo jednoj dozi. Ukoliko još uvijek niste isprobali Kolagen Boost, vrijeme je da to promijenite – vaša kosa će vam biti vječno zahvalna!

RELATED ARTICLES