KOLAGEN KAO ELIKSIR MLADOSTI

KOLAGEN KAO ELIKSIR MLADOSTI

Kolagen – naziv nije slučajan – dolazi od grčke riječi “kolla” i znači ljepilo. To određuje njegovu osnovnu funkciju, tj. “ljepljenje” stanica zajedno.

Kolagen je protein vezivnog tkiva koji se sastoji od aminokiselina – glicina, prolina i hidroksiprolina. Kolagen ima jedinstveno svojstvo – otporan je na istezanje. Nalazi se ne samo u koži, već i u tetivama, kostima, zglobovima, krvnim žilama, pa čak i rožnici oka. Aminokiseline koje čine kolagen – glicin i prolin – nazivaju se endogenima, što znači da ih naše tijelo proizvodi samo.

Međutim, sveprisutni stres, prekomjerni rad i žurba doprinose slabljenju našeg tijela i na taj način smanjuju njegovu učinkovitost. U takvoj situaciji vrijedi razmisliti o tome da obogatite svoju prehranu i pojačate je dodatnim dodatkom kolagena.

O kolagenu se sve više piše i priča. Na naslovnicama portala, novina i magazina možemo čitati o tome koje ga sve slavne osobe svakodnevno primjenjuju i zašto.

Povijest kolagena

Držeći u rukama bočicu biološki aktivnog peptida kolagena, teško da ćemo uzeti u obzir koliko je godina, koliko truda, istraživanja i eksperimentiranja bilo potrebno da se dobije.

Malo tko shvaća da je osjetljivi pripravak u kapsulama praktički ista tvar od koje smo izgrađeni, tvar koju s godinama sve brže gubimo.

Kolagen čini 25% suhe mase našeg tijela i 75% suhe mase našeg vezivnog tkiva. Vjerojatno bi pobijedio na natjecanju za najvažniji protein u našem tijelu. To je živi okvir koji podupire tkiva naših različitih tjelesnih organa. Štoviše, mora biti inteligentan, sposoban udovoljiti zahtjevima različitih organa kao što su koža, kosti, ligamenti, bubrezi, krvne žile, srce, oči ili jetra. Njegova je struktura čak i sofisticiranija od čestice DNA koja sadrži naš genetski kod.

Naše tijelo kontinuirano sintetizira kolagen. Svake godine približno 3 kg našeg kolagena prolazi kroz razgradnju, a stvara se još 3 kg. Sintetizira se iz 20 različitih aminokiselina u ogromne lance sastavljene od po 1.000 aminokiselina. Stvara ogromne trostruke spirale.


Doći će trenutak, međutim, kad nam nestane kolagena. Proces njegove obnove može biti poremećen zbog bolesti, stresa, UV zraka, kontakta sa sintetičkim kemijskim tvarima ili drugim štetnim čimbenicima; ili kad se njegova sinteza počne usporavati, što se događa kako starimo.

Nakon 25. godine počinjemo gubiti kolagen iz tijela po stopi od 1,5% godišnje, pa će do 45. godine biti izgubljeno do 30% kolagena u našem tijelu.

S obzirom na važnost kolagena u našem tijelu, nije ni čudo što znanost već dugo radi na metodama dobivanja ovog proteina koje bi ga učinile učinkovito primjenjivim u medicini i kozmetologiji.

Potrga za kolagenom

Stoljećima su se znanstvenici i terapeuti ljepote borili za poboljšanje izgleda vidljivih učinaka starenja na ljudski ten; tražeći načine za smanjenje linija lica i bora, poboljšanje elastičnosti kože, povećanje debljine i sjaja kose te jačanje lomljivih noktiju za stvaranje mladolikog izgleda.


U tradicionalnoj kineskoj medicini Ejiao (napravljen od želatine od kože magaraca) koristi se od davnina. Mnogo je priča ispričano o poznatim ljudima koji su uzeli Ejiao.

U moderno doba, kozmetički znanstvenici u cijelom svijetu koriste „kolagen“ – iako se obično dobiva od krava (goveda) – i koriste ga već desetljećima. Međutim, izgleda li goveđi ekstrakt kolagena doista nalik bioaktivnom kolagenu s trostrukom spiralom (tropokolagen) koji čini organe živih kralježnjaka?

Počeci proboja u istraživanju kolagena sežu u osamdesete godine prošlog stoljeća. Znanstvenici iz Gdanjska (Maria Sadowska, Ilona Kolodziejska, Eugeniusz Krajewski) izveli su prve eksperimente na području biokemije morskih peptida.

1985. kemičari s Veleučilišta u Gdanjsku (Mieczyslaw Skrodzki, Antoni Michniewicz i Henryk Kujawa) izvadili su kolagen iz riblje kože. Njihovo se istraživanje nastavilo, metode su se poboljšavale.

Ono što su znanstvenici otkrili i doradili bila je metoda hidrolizacije. Hidrolizacijom se čuvaju nježne veze kolagenske spirale i na taj način omogućuje dobivanje tropokolagena – netaknutog kolagena – identičnog s kolagenom sintetiziranim u organizmima kralježnjaka, a najvažnije je da je peptid kolagen biološki aktivan i srodan kolagenu koji se sintetizira u vašem tijelo.

Zahvaljujući svim tim naporima poljskih znanstvenika, osmišljene su metode proizvodnje kolagena koje su uspjele sačuvati njegovu jedinstvenu prostornu konformaciju – trostruku spiralu sastavljenu od lanaca aminokiselina. Zato današnji napredak kolagena i rezultirajuće prednosti suplementacije postižu ono što je prije bilo nemoguće s obzirom na nestandardnu ​​ekstrakciju peptida kolagena.

Naime, hidrolizirani kolagen može nadoknaditi manjak kolagena u organima ljudskog tijela, uključujući nedostatak kolagena u dermisu – poboljšavajući i smanjujući stvaranje i izgled bora. Rezultati koji nas čine mlađima i poboljšavaju naše unutarnje blagostanje doista su genijalni.

Slavne osobe koje vole kolagen

Volimo je kao Rachel u Prijateljima, ali nisu samo njezina nevjerojatna karizma i talent imali milijune obožavatelja zalijepljenih na TV ekran tijekom godina. Nakon što je proglašena najljepšom ženom na svijetu, Jennifer Aniston definitivno ima nešto za reći o ljepoti, zdravlju i kondiciji. Kune se svojim svakodnevnim proteinskim šejkom kao savršenim načinom za početak čak i najnapornijih dana, a posljednjih nekoliko godina dodavala je dodatni sastojak za pojačavanje prepoznatljivog sjaja – kolagen.

Nije samo Jennifer otkrila eliksir mladenačke, sjajne kože i zdravlja u kolagenu. Zvijezda reality televizije i inspiracija za mlade mame diljem svijeta, Kourtney Kardashian, djelomično duguje svoju zategnutu, besprijekornu kožu i zadivljujuću figuru jutarnjoj navici uzimanja kolagena.

Očigledno, Kourtney nije jedina “K” u obitelji koja se u svojoj rutini ljepote i zdravlja oslanja na dodatke kolagena. Kourtneyna majka, Kris Jenner, prati najnovije trendove ne samo u show businessu i modi, već i u wellness zajednici, pa ni njoj kolagen nije stran.

Glumica Phillips ne može zamisliti da svoj slobodni dan započne bez šalice kave – baš kao i većina nas. Međutim, njezin jutarnji ritual uključuje zdravu alternativu s nekoliko dodatnih korisnih sastojaka. Kolagen također spada u njenu dnevnu rutinu.

Na koncu, tko ne bi želio izgledati kao Kelly Ripa? Ova 47-godišnjakinja majka je troje djece koja ima uspješan dugogodišnji brak, a radi kao TV producentica, plesačica i glumica. Kako ona žonglira između svih ovih profesionalnih i osobnih zadataka? Brigu o svom tijelu i zdravlju stavlja na prvo mjesto pazeći na odabir prehrane. Kelly je u svojoj emisiji Live javno podijelila koristan savjet o načinu života koji ju košta samo nekoliko minuta svaki dan: svako jutro u svoju vodu dodaje paket kolagenovih peptida. To je jednostavan trik za zdravlje za koji tvrdi da pojačava njezinu energiju i blistavu kožu.

Treba li vam još koji razlog zašto kolagen treba ući i u vašu dnevnu rutinu? 😊

Natrag na blog