NAJBOLJI ANTI-AGE DODACI PREHRANI

Starenje, koje se može definirati kao „vremensko pogoršanje fizioloških funkcija nužnih za preživljavanje i plodnost“, proces je koji bi većina ljudi željela usporiti.

Neki od njegovih glavnih uzroka uključuju nakupljena stanična oštećenja uzrokovana reaktivnim molekulama poznatim pod nazivom slobodni radikali i skraćivanje telomera, koji su strukture smještene na krajevima kromosoma i igraju važnu ulogu u staničnoj diobi.

Iako je starenje neizbježno, povećanje ljudskog vijeka i usporavanje procesa starenja u središtu su znanstvenih istraživanja već desetljećima.

 

Kroz ta istraživanja znanstvenici su identificirali velik broj tvari koje imaju anti-age svojstva, a oni koji traže prirodne načine za usporavanje procesa starenja i prevenciju starosnih bolesti mnoge od njih mogu uzeti kao dodatak prehrani i usporiti prirodne procese starenja

U nastavku donosimo 12 dodataka s anti-age svojstvima.

1. Kurkumin

Pokazalo se da kurkumin – glavni aktivni spoj kurkume – posjeduje snažna anti-age svojstva koja se pripisuju njegovom snažnom antioksidacijskom potencijalu.

Stanično starenje nastaje kad se stanice prestanu dijeliti. Kako starite, stanice se nakupljaju, što se vjeruje da ubrzava starenje i napredovanje bolesti.

Istraživanja pokazuja da kurkumin aktivira određene proteine, uključujući sirtuine i AMP-aktiviranu protein kinazu (AMPK), što pomaže odgoditi stanično starenje i potiče dugovječnost.

Osim toga, dokazano je da kurkumin suzbija stanična oštećenja i značajno povećava životni vijek voćnih muha, glista i miševa. Dokazano je da odgađa bolesti povezane sa starenjem i simptome starenja. To je možda razlog zbog kojeg je uzimanje kurkume povezano sa smanjenim rizikom mentalnog opadanja povezanog s dobi kod ljudi.

2. EGCG

Epigalokatehin galata (Epigallocatechin gallate – EGCG) poznati je polifenolski spoj koncentriran u zelenom čaju. Ima impresivne zdravstvene beneficije, neka istraživanjima podupiru njegovu upotrebu za smanjenje rizika od određenih karcinoma, kao i drugih zdravstvenih stanja poput bolesti srca.

EGCG može usporiti starenje obnavljanjem funkcije mitohondrija u stanicama. Također potiče autofagiju, proces kojim vaše tijelo uklanja oštećeni stanični materijal.

Unos zelenog čaja povezan je sa smanjenim rizikom od smrtnosti od svih uzroka, dijabetesa, moždanog udara i smrti povezane sa srčanim bolestima. Osim toga, studije na životinjama pokazale su da može zaštititi od starenja kože i bora uzrokovanih ultraljubičastim (UV) svjetlom.

3. Kolagen

Kolagen se smatra izvorom mladosti zbog svog potencijala da uspori i pomomogne kod starenja kože.

Kolagen je sastavni dio vaše kože koji pomaže u održavanju strukture kože. Kako starite, proizvodnja kolagena usporava, što dovodi do gubitka kolagena što ubrzava znakove starenja poput bora.

Istraživanja ukazuju da dodavanje kolagena može umanjiti znakove starenja, uključujući bore i suhu kožu.

 

 


Na primjer, studija iz 2019. godine na 72 žene pokazala je da je uzimanje dodatka koji je sadržavao 2,5 grama kolagena – zajedno s nekoliko drugih sastojaka, uključujući biotin – dnevno tijekom 12 tjedana, značajno poboljšao hidrataciju i elastičnost kože.

Druga studija na 114 žena otkrila je da je liječenje 2,5 grama peptida kolagena tijekom 8 tjedana značajno smanjilo bore na očima i povećalo razinu kolagena u koži. Na tržištu su mnoge vrste dodataka kolagenu, uključujući praške i kapsule.

4. CoQ10

Koenzim Q10 (CoQ10) antioksidans je koji vaše tijelo proizvodi. Igra važnu ulogu u proizvodnji energije i štiti od staničnih oštećenja.

Istraživanja sugeriraju da razina CoQ10 opada kako starite, a njegovo dodavanje pokazalo je da poboljšava određene aspekte zdravlja kod starijih osoba.

Dodaci CoQ10 pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, stanja koje karakterizira nakupljanje slobodnih radikala i drugih reaktivnih molekula koje ubrzavaju proces starenja i početak dobnih bolesti.

5. Crocin

Crocin je žuti karotenoidni pigment u šafranu, popularnom, skupom začinu koji se često koristi u indijskoj i španjolskoj kuhinji.

Studije na ljudima i životinjama pokazale su da crocin ima mnoge zdravstvene dobrobiti, uključujući antikancerogene, protuupalne, anti-anksiozne i antidijabetičke učinke.

Osim gore navedenih svojstava, crocin je istražen zbog svoje potencijala da djeluje kao spoj protiv starenja i štiti od mentalnog propadanja povezanog sa starenjem.

Pokazano je i da Crocin pomaže u sprečavanju starenja u stanicama ljudske kože smanjujući upale i štiteći od staničnih oštećenja izazvanih UV svjetlom.

S obzirom na to da je šafran najskuplji začin na svijetu, isplativiji način da pojačate unos krocina je uzimanje dodatka prehrani s koncentriranim šafranom.

Ostali anti-age dodaci prehrani

Osim gore navedenih, sljedeći dodaci imaju impresivan potencijal protiv starenja:

  • Theanine – L-teanin je aminokiselina koncentrirana u određenim čajevima, uključujući zeleni čaj. Može pomoći u zaštiti od mentalnog propadanja, a pokazalo se da produžava životni vijek za oko 5%.
  • Rhodiola – Ova ljekovita biljka ima snažna protuupalna i anti-age svojstva. Jedno istraživanje na voćnim mušicama pokazalo je da je liječenje prahom Rhodiola rosea u prosjeku povećalo njihov životni vijek za 17%.
  • Češnjak – Češnjak ima moćna protuupalna i antioksidativna svojstva.
  • Astragalus – Astragalus membranaceus je biljka za smanjenje stresa koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Može pomoći u suzbijanju starenja smanjenjem oksidativnog stresa, promicanjem imunološke funkcije i sprječavanjem staničnih oštećenja.
  • Resveratrol – Resveratrol je polifenol u grožđu, bobicama, kikirikiju i crvenom vinu koji može potaknuti dugovječnost aktiviranjem određenih gena koji se nazivaju sirtuini. Dokazano je da povećava životni vijek voćnih muha, kvasca i nematoda.

Iako istraživanja pokazuju da uzimanje određenih dodataka može usporiti starenje, najbolji način promicanja dugovječnosti i cjelokupnog zdravlja je zdrava prehrana, redovito vježbanje i smanjenje stresa.

 

 

RELATED ARTICLES