NAJČEŠĆI UZROCI NASTANKA BORA

U nastavku ovog teksta možete pronaći kratki vodič koji objašnjava kako nastaju bore, kao i četiri čimbenika koja značajno ubrzavaju njihovo stvaranje.

Starenje se ne može zaustaviti, ali njegove fizičke nuspojave mogu se odgoditi. 

Da biste razumjeli kako spriječiti znakove starosti, prvo morate naučiti što uzrokuje njihovo stvaranje

Tri sloja kože

Ljudska koža sastoji se od tri sloja: epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva.

Epidermis:
Vanjski sloj kože. Bogat je keratinom, koji pruža hrapavost i otpornost na vodu. Unutar ovog sloja kože se nalazi melanin (tamni pigment).

Epidermis djeluje kao zid koji štiti druge slojeve kože i prva je linija obrane u imunološkom sustavu našeg tijela.

Dermis:
Ispod epiderme leži gusti dermalni sloj. Dermis se sastoji od živaca, masti, krvnih žila, elastina i kolagenih vlakana. 

Kolagen – koji zauzima oko 80% dermisa – protein je koji čini primarnu komponentu vezivnog tkiva tijela. Kolagen daje koži snagu, dok elastin (kako mu i samo ime kaže) daje koži njezinu elastičnu kvalitetu i omogućuje joj istezanje naprijed-natrag.

Potkožno tkivo:
Potkožni sloj sastoji se od masti. Uglavnom služi za to da nas grije i drži unutarnje organe na mjestu.


Strukturne promjene koje se događaju unutar ta tri sloja kože odgovorne su za stvaranje vidljivih znakova starenja.

Postoje dva različita procesa koji uzrokuju takve promjene i dovode do bora: intrizično starenje i fotostarenje.

Intrizično starenje

Intrizično starenje, također poznato kao biološko starenje, događa se tijekom vašeg životnog vijeka, bez obzira na vanjske čimbenike.

Intrizično starenje je prirodni proces ali se razlikuje od osobe do osobe ovisno o genetskim predispozicijama.

Nakon 20. godine naša tijela svake godine proizvode 1% manje kolagena. Kako vlakna kolagena i elastina postaju gušća i rahlija, koža postaje neelastična i lomljiva. Pokušaji kože da se rasteže naprijed-natrag pretvaraju se u vidljive bore. 

Također u našim dvadesetim godinama, prirodni proces pilinga se smanjuje, zbog čega se mrtve stanice kože nakupljaju i lijepe dulje vrijeme.


U našim 30-ima prijenos vlage između dermisa i epidermisa usporava i masne stanice počinju se smanjivati, što čini da naša koža izgleda lošije. Kako tijelo stari, koža proizvodi manje sebuma (ulja). 

Zbog toga tekstura kože postaje suha i bore postaju vidljivije – upravo zbog toga biste mogli primijetiti one klasične bore oko očiju, jer to područje ima vrlo malo lojnih žlijezda.

Proizvodnja kolagena zaustavlja se u dobi od 40 godina, a bore nastaju kad se vlakna počnu lomiti i ukrućivati. Rad stanica kože se usporava, a stanicama postaje sve teže da se regeneriraju.

Do 50. godine počinjemo gubiti masnoću pohranjenu u potkožnom tkivu, što kožu čini tanjom. 

Gubitak estrogena nakon menopauze također uzrokuje tanku kožu i rezultira time da se koža lakše oštećuje. Smanjena cirkulacija također utječe na naš ten.

Svi ovi unutarnji čimbenici donose probleme s borama, opuštenosti kože i pigmentacijom. 

Ipak, ovaj proces starenja vrlo je spor i utječe na stvaranje samo malog postotka bora. Većina nabora nastaje zbog učinaka fotostarenja.

Fotostarenje


Jeste li se ikad jednog jutra probudili i da u ogledalu vidite bore za koje se kunete da ih nije bilo prethodne večeri? Najvjerojatnije je to bilo zbog fotostarenja. 

Ova vrsta starenja odnosi se na utjecaje okoline koji vode do stvaranja bora i odgovorni su za stvaranje najdramatičnijih znakova starosti. Evo nekoliko najčešćih izvora fotostarenja.

Ponavljani izrazi lica i položaji spavanja:


Kad se nasmiješite, na uglovima usta nastaju nabori dok se usne povlače u obraze. Takvi ponavljani izrazi lica na kraju mogu stvoriti bore oko usana. 

Iako bi se svi trebali ponositi svojim znakovima osmijeha, obore oko usana nisu toliko dobrodošle. Kod spavanja također nastaju bore, pokušajte mijenjati stranu lica na kojoj spavate kako biste smanjili rizik od produbljenih nabora uz bok nosa.

Pušenje:


Svaki put kad povučete cigaretu radite ponavljane pokrete lica koji vode do stvaranja bora na licu. Nadalje, nikotin koji se nalazi u cigaretama uzrokuje sužavanje krvnih stanica unutar vanjskog sloja epiderme. 

Ako se protok krvi smanji, koža ostaje bez kisika i vitalnih hranjivih sastojaka, poput vitamina A. Kao rezultat toga, koža počinje prerano propadati i nabirati se.

Onečišćenje:


Slobodni radikali uzrokuju štetu kada izvlače elektrone iz drugih molekula u našem tijelu. Ovo djelovanje mijenja kemijske strukture i biološko funkcioniranje, a time ubrzava proces starenja, što se vidi na našoj koži u obliku bora.

Onečišćenje okoliša glavni je izvor izloženosti slobodnim radikalima, a iako antioksidativni enzimi mogu zaštititi od slobodnih radikala, šteta koju uzrokuju će svejedno nastati u određenom vremenu.

Izlaganje suncu:


Promjene koje se događaju na koži zbog sunca daleko su najveći krivac u stvaranju bora.

Nacionalni centar za biotehnološke informacije tvrdi da je fotostarenje odgovorno za 80 posto bora. Kada UVA zrake prodru duboko u dermalni sloj kože, uzrokuju razgradnju našeg prijeko potrebnog kolagena elastina

Kako se ti esencijalni proteini razgrađuju, koža počinje propadati i borati se. 

Bore su samo jedan od učinaka koji proizlaze iz oštećenja od sunca; fotostarenje također uzrokuje mrlje od sunca, grubu teksturu, probleme s pigmentacijom, a može dovesti i do razvoja smrtonosnog raka kože.

Iako se starenje ne može zaustaviti to ne znači da se njegova brzina ne može kontrolirati.

Zato obratite pažnju na čimbenike koji ubrzavaju starenje i pokušajte ih eliminirati.

RELATED ARTICLES