VITAMIN C

Vitamin C i kolagen zajedno su jako dobra kombinacija

PREDNOSTI VITAMINA C I KOLAGENA

Bez odgovarajuće količine vitamina C odnosno L-askorbinske kiseline, tijelo zapravo ne može formirati ili pohraniti kolagen. Upravo on i kolagen čine savršen spoj za kvalitetnije funkcioniranje našeg tijela. Ovaj vitamin tako uvelike pomaže sintetizirati kolagen što dovodi do zdravih noktiju, kose, kože i drugih blagodati. Budući da je vitamin C topiv u vodi, tijelo treba svakodnevno nadopunjavati ovim vitaminom. Ako vašem tijelu nedostaje kolagena, vitamin C je savršen izbor za vas.

Konzumaciju ovog vitamina je dobro povećavati i s godinama jer igra stvarno važnu ulogu kod nastajanja kolagena u tijelu. Kada konzumiramo hranu bogatu ovim vitaminom količina nastajanja kolagena poveća se 6 puta što čini znatnu razliku.

NAJBOLJI DODACI VITAMINA C

“Uzimam dodatak kolagena i jedem dovoljno vitamina C, zašto ne vidim nikakva poboljšanja na svojoj koži, kosi i noktima?”

Vjerojatno ne uzimate dovoljno dobar dodatak ovog vitamina. Mnogi ljudi pretpostavljaju da će im hrana bogata voćem i povrćem pružiti dovoljne količine vitamina C. No, to nažalost nije slučaj u modernom svijetu. Voće i povrće je radi bržeg sazrijevanja često tretirano brojnim pesticidima i štetnim tvarima po naš organizam. Upravo zbog toga, hrana više nije kao nekada. Također, ubrzan život i loše navike uvelike crpe vitamin C iz organizma.

Dakle, stres i nezdrava hrana utječu na manjkavost ovog vitamina u vašem tijelu.

Zbog čega vam treba više vitamina C?

  • Stres, ubrzan način života, velika buka i konzumacija kofeina
  • Toksini iz okoliša
  • Korištenje lijekova poput oralne kontracepcije
  • Zbog moguće trudnoće (dijete crpi ovaj vitamin iz vašeg organizma)
  • Infekcija ili bolest
  • Pušenje

Dakle, dodatak ovog vitamina preporučuje se svim osobama oslabljenog imuniteta, onima koji puše, koje su pod povećanim psihološkim ili emotivnim stresom, kod pojačanih fizičkih aktivnosti te kod uzimanja oralnih kontraceptiva.

Ako spadate u neku od ovih kategorija, vrijeme je da počnete uzimati vitamin C. Također je važno napomenuti da organsko voće i povrće ima više vitamina i minerala od proizvoda u trgovinama.

RELATED ARTICLES