ZAŠTO NASTAJU BORE (I ŠTO NAPRAVITI DA USPORIMO STVARANJE BORA)?

Ne možemo to zaustaviti – kako mi starimo, stari i naša koža. Iako se neki mogu pomiriti s time, većina pokušava spriječiti starenje ili ga barem usporiti. Svi znamo poznate znakove starenja: bore, tamne mrlje, pigmentacija. Ove simboli starosti posebno su uznemirujući kad dođu prerano, zbog njih izgledamo starije nego što se osjećamo. Iako ne možemo zamrznuti vrijeme, možemo usporiti sat.


Starenje se ne može zaustaviti, ali njegove fizičke nuspojave mogu se odgoditi. Da biste razumjeli kako spriječiti znakove starosti, prvo morate naučiti što uzrokuje bore. Razumijevanje znanosti koja stoji iza bora omogućit će vam da spremnije izbjegnete njihovo stvaranje. Prvo, obratimo pažnju na strukturu kože.

Tri sloja kože

Ljudska koža sastoji se od tri sloja: epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva.

Epidermis:
Vanjski sloj kože. Bogat je keratinom, koji pruža hrapavost i otpornost na vodu. Unutar ovog sloja kože se nalazi melanin (tamni pigment). Epidermis djeluje kao zid koji štiti druge slojeve kože i prva je linija obrane u imunološkom sustavu našeg tijela.

Dermis:
Ispod epiderme leži gusti dermalni sloj. Dermis se sastoji od živaca, masti, krvnih žila, elastina i kolagenih vlakana. Kolagen – koji zauzima oko 80% dermisa – protein je koji čini primarnu komponentu vezivnog tkiva tijela. Kolagen daje koži snagu, dok elastin (kako mu i samo ime kaže) daje koži njezinu elastičnu kvalitetu i omogućuje joj istezanje naprijed-natrag.

Potkožno tkivo:
Potkožni sloj sastoji se od masti. Uglavnom služi za to da nas grije i drži unutarnje organe na mjestu.
Strukturne promjene koje se događaju unutar ta tri sloja kože odgovorne su za stvaranje vidljivih znakova starenja. Postoje dva različita procesa koji uzrokuju takve promjene i dovode do bora: intrizično starenje i fotostarenje.

Intrizično starenje

Intrizično starenje, također poznato kao biološko starenje, događa se tijekom vašeg životnog vijeka, bez obzira na vanjske čimbenike. Intrizično starenje je prirodni proces ali se razlikuje od osobe do osobe ovisno o genetskim predispozicijama.

Nakon 20. godine naša tijela svake godine proizvode 1% manje kolagena. Kako vlakna kolagena i elastina postaju gušća i rahlija, koža postaje neelastična i lomljiva. Pokušaji kože da se rasteže naprijed-natrag pretvaraju se u vidljive bore. Također u našim dvadesetim godinama, prirodni proces pilinga se smanjuje, zbog čega se mrtve stanice kože nakupljaju i lijepe dulje vrijeme.
U našim 30-ima prijenos vlage između dermisa i epidermisa usporava i masne stanice počinju se smanjivati, što čini da naša koža izgleda lošije. Kako tijelo stari, koža proizvodi manje sebuma (ulja). Zbog toga tekstura kože postaje suha i bore postaju vidljivije – upravo zbog toga biste mogli primijetiti one klasične bore oko očiju, jer to područje ima vrlo malo lojnih žlijezda.

Proizvodnja kolagena zaustavlja se u dobi od 40 godina, a bore nastaju kad se vlakna počnu lomiti i ukrućivati. Rad stanica kože se usporava, a stanicama postaje sve teže da se regeneriraju.
Do 50. godine počinjemo gubiti masnoću pohranjenu u potkožnom tkivu, što kožu čini tanjom. Gubitak estrogena nakon menopauze također uzrokuje tanku kožu i rezultira time da se koža lakše oštećuje. Smanjena cirkulacija također utjeće na naš ten.


Svi ovi unutarnji čimbenici donose probleme s borama, opuštenosti kože i pigmentacijom. Ipak, ovaj proces starenja vrlo je spor i utječe na stvaranje samo malog postotka bora. Većina nabora nastaje zbog učinaka fotostarenja.

Fotostarenje

Jeste li se ikad jednog jutra probudili i da u ogledalu vidite bore za koje se kunete da ih nije bilo prethodne večeri? Najvjerojatnije je to bilo zbog fotostarenja. Ova vrsta starenja odnosi se na utjecaje okoline koji vode do stvaranja bora i odgovorni su za stvaranje najdramatičnijih znakova starosti. Evo nekoliko najčešćih izvora fotostarenja.

Ponavljani izrazi lica i položaji spavanja:
Kad se nasmiješite, na uglovima usta nastaju nabori dok se usne povlače u obraze. Takvi ponavljani izrazi lica na kraju mogu stvoriti bore oko usana. Iako bi se svi trebali ponositi svojim znakovima osmijeha, obore oko usana nisu toliko dobrodošle. Kod spavanja također nastaju bore, pokušajte mijenjati stranu lica na kojoj spavate kako biste smanjili rizik od produbljenih nabora uz bok nosa.

Pušenje:
Prestani pušiti! To je loše za vaše zdravlje i ono je što uzrokuje bore na vašem licu. Svaki put kad povučete cigaretu radite ponavljane pokrete lica koji vode do stvaranja bora na licu. Nadalje, nikotin koji se nalazi u cigaretama uzrokuje sužavanje krvnih stanica unutar vanjskog sloja epiderme. Ako se protok krvi smanji, koža ostaje bez kisika i vitalnih hranjivih sastojaka, poput vitamina A. Kao rezultat toga, koža počinje prerano propadati i nabirati se.

Onečišćenje:
Slobodni radikali uzrokuju štetu kada izvlače elektrone iz drugih molekula u našem tijelu. Ovo djelovanje mijenja kemijske strukture i biološko funkcioniranje, a time ubrzava proces starenja, što se vidi na našoj koži u obliku bora. Onečišćenje okoliša glavni je izvor izloženosti slobodnim radikalima, a iako antioksidativni enzimi mogu zaštititi od slobodnih radikala, šteta koju uzrokiju će svejedno nastati u određenom vremenu.

Izlaganje suncu:
Promjene koje se događaju na koži zbog sunca daleko su najveći krivac u stvaranju bora. Nacionalni centar za biotehnološke informacije tvrdi da je fotostarenje odgovorno za 80 posto bora. Kada UVA zrake prodru duboko u dermalni sloj kože, uzrokuju razgradnju našeg prijeko potrebnog kolagena i elastina. Kako se ti esencijalni proteini razgrađuju, koža počinje propadati i borati se. Bore su samo jedan od učinaka koji proizlaze iz oštećenja od sunca; fotostarenje također uzrokuje mrlje od sunca, grubu teksturu, probleme s pigmentacijom, a može dovesti i do razvoja smrtonosnog raka kože.


Dok ne pronađemo izvor mladosti, ne možemo zaustaviti starenje – ali možemo ga kontrolirati. Ako znate uzroke nastanka bora, možete početi izbjegavati njihove izvore. Da bi vaš ten izgledao mladoliko i blistavo, slijedite nekoliko jednostavnih koraka.

Kako uspješno spriječiti stvaranje bora?

Nosite kremu za sunčanje svaki dan:
Ne možemo dovoljno naglasiti štetu koju sunce predstavlja vašoj nježnoj koži. Nužno je da nosite zaštitnu kremu za zaštitu od sunca s visokim SPF faktorom. Svaki dan. Nije važno koliko dugo planirate biti vani; štetne UV zrake mogu nanijeti štetu u nekoliko minuta. Imajte na umu da većina UV zraka može prodrijeti kroz oblake, zato koristite kremi sa SPF faktorom bez obzira na temperaturu i vremenske uvjete.

Nadalje, UVA zrake imaju sposobnost prodiranja kroz staklo i utjecaja na vas dok ste u zatvorenom, što znači da bi krema za sunčanje trebala biti dio vaše svakodnevne rutine njege kože – posebno ako vas brine stvaranje bora na licu.

Održavajte kožu hidratiziranom:
Kako biste se suprotstavili gubitku vlage povezanom s vlastitim starenjem, pobrinite se za visokokvalitetnu hidratantnu kremu. Suha koža jedan je od vodećih uzroka nastanka bora; nije važno jeli koža suha zbog oštećenja od sunca, niske vlage ili čak previše kave. Bore se lakše stvaraju kada je koža suha i lomljiva, pa neka vaš ten bude mekan, podatan i jak s dnevnom hidratantnom kremom.

Pijte više vode:
Jednako je važno hidratizirati se iznutra pijući najmanje 8 čaša vode dnevno. Naša su tijela uglavnom sastavljena od vode, a zadržavanje obilne opskrbe tijela s H2O ima brojne zdravstvene beneficije. Pijenje više vode jedan je od najboljih savjeta za mladenački ten, a budući da voda ispire toliko toksina i slobodnih radikala, jedno je od najboljih sredstava za izbjegavanje stvaranja bora na licu.

Spavajte dovoljno:
Kad se vaše tijelo odmori, tijelo povećava protok krvi u koži, pomažući u regeneraciji stanica kože. Svake večeri dovoljno odspavajte i nikada nemojte zaspati bez skidanja šminke. Kad smo kod toga, pokušajte spavati na leđima kako biste bili sigurni da vam se od spavanja na boku ne gužva koža jer se i na taj način stvaraju bore. Naravno, bitnije je dobro se odmoriti pa ako ne možete spavati na leđima spavajte u vašem prirodnom položaju koji vam najviše odgovara za dobar san.


Sad kada znate što uzrokuje bore, lakše će te spriječiti njihov nastanak potrudite se proaktivno boriti protiv uzroka nastanka bora. Puno je teži put pokušati ispraviti štetu zbog dugogodišnjeg pušenja i opsežnog izlaganja suncu. Zato započnite s primjenom ovih savjeta već danas kako biste bili sigurni da vaše lice izgleda mladenačko i bez bora.

RELATED ARTICLES