VITAMIN B

Vitamini B skupine su hranjive tvari koje imaju mnoge važne uloge u našem tijelu. Dodaci prehrani koji sadrže svih osam vitamina B nazivaju se vitaminima B-kompleksa.

Vitamini B skupine su topljivi u vodi , što znači da ih naše tijelo ne skladišti. Iz tog razloga ih trebamo prehranom unositi svaki dan.

Vitamini B komplesa su slijedeći:

B1 (Tiamin)

Vitamin B1 omogućuje tijelu pretvaranje hranjivih sastojaka u energiju. Neophodan je za metabolizam glukoze i igra ključnu ulogu u radu živaca, mišića i srca. Također pomaže u prevenciji komplikacija u živčanom sustavu, mozgu, mišićima, srcu, želucu i crijevima. Vitamin B1 bitan je za protok elektrolita u i iz mišićnih i živčanih stanica.

Simptomi nedostatka vitamina B1 su: gubitak kilograma, dezorijentiranost, kratkotrajni gubitak pamćenja, slabljenje mišića i kardiovaskularni simptomi.

B2 (Riboflamin)

Vitamin B2 pomaže u razgradnji bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Igra vitalnu ulogu u opskrbi tijela energijom.

Vitamin B2 ima i bitnu ulogu u ljudskom tijelu, potreban je za održavanje sluznice u probavnom sustavu, održavanje zdravih očiju, živaca, mišića i kože, apsorbira i aktivira željezo, folnu kiselinu i vitamine B1, B3 i B6, koristan je kod proizvodnje hormona u nadbubrežnim žlijezdama, sprječavanje razvoja mrene i razvoja fetusa.

Znakovi nedostatka vitamina B2 su pukotine na uglovima usta, ispucale usne, suha koža, upala sluznice usta, upala jezika, čir na ustima, grlobolja, anemija, oči mogu biti osjetljive na jako svjetlo, a mogu biti svrbežne, suzne ili krvave.

Osobe koje piju prekomjerne količine alkohola izloženi su većem riziku od nedostatka vitamina B.

B3 (Niacin)

Niacin, poznat i kao vitamin B3, važan je hranjiv sastojak. Zapravo, svaki dio vašeg tijela treba ga za pravilno funkcioniranje.

Kao dodatak može pomoći u snižavanju kolesterola, olakšati artritis i poboljšati rad mozga. Neki od simptoma nedostatka niacina su gubitak pamćenja i mentalna zbunjenost, umor, depresija, glavobolja, proljev, problemi s kožom.

Niacin je potreban jer snižava LDL kolesterol te pomaže u prevenciji srčanih bolesti. Učinak niacina na kolesterol pomaže u prevenciji bolesti srca. Može pomoći smanjiti oksidativni stres i upalu. Može pomoći u liječenju dijabetesa tipa 1 – Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest kod koje vaše tijelo napada i uništava stanice gušterače koje stvaraju inzulin. 

Vaš mozak treba niacin – kao dio koenzima NAD i NADP – da bi dobio energiju i pravilno funkcionirao. Zapravo, moždana magla, pa čak i psihijatrijski simptomi povezani su s nedostatkom niacina. Poboljšava funkciju kože – Niacin pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja na suncu.

B5 (Pantotenska kiselina)

Vitamin B5, koji se naziva i pantotenska kiselina, jedan je od najvažnijih vitamina za ljudski život. Neophodan je za stvaranje krvnih stanica i pomaže vam da hranu koju jedete pretvorite u energiju, održava zdrav živčani sustav, oči, kosu i jetru. Važan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnca, sintetiziranje kolesterola te održavanje zdravog probavnog trakta.

B6 (Piridoksin)

Vitamin B6, poznat i kao piridoksin, vitamin je topiv u vodi koji je vašem tijelu potreban za nekoliko funkcija. Bitan je za metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata, stvaranje crvenih krvnih stanica i neurotransmitera.

Vaše tijelo ne može proizvesti vitamin B6, pa ga morate dobivati iz hrane ili dodataka. Većina ljudi unosi dovoljno vitamina B6 prehranom, ali određene populacije mogu biti izložene riziku od nedostatka. Konzumacija piridoksina može nam pomoći spriječiti simptome PMS-a. Također nam može pomoći u uklanjanju bolova u dojkama, poriva na povraćanje, grčeva, umora, glavobolja i akna.

B7 (Biotin)

Riječ “biotin” potječe od starogrčke riječi “biotos”, što znači “život”, a često se naziva i vitaminom ljepote. Vitamini B skupine, a posebno biotin, pomažu u održavanju zdravlja kože, kose, očiju, jetre i živčanog sustava. Biotin je ključni izvor hranjivih tvari tijekom trudnoće, jer je važan za embrionalni rast.

Kako biotin koristi vašoj kosi, koži i noktima?

Kosa

Vitamini skupine B pomažu u stvaranju aminokiselina koje proizvode oblik keratina (od kojeg se naša kosa uglavnom sastoji), pa uzimanje biotina kao dodatka prehrani ili konzumacija hrane bogate biotinom sigurno mogu pomoći da kosa bude zdrava i čvrsta.

Često se postavlja pitanje: Može li od uzimanja biotina rasti kosa? Kada se koristi tijekom tromjesečnog razdoblja zajedno s cinkom, silicijevim dioksidom, vitaminom C i kolagenom kosa može postati gušća, jača i imati bržu stopu rasta. Upravo je zato Kolagen Boost poseban, sadrži idealno izbalansirane sastojke, vitamine i minerale koji utječu na rast i obnavljanje kose.

Koža

Slično kao što utječe na izgled vaše kose, biotin proizvodi masne kiseline koje njeguju kožu kako bi održala lijepi ten. Kada je zaštitni vanjski sloj kože neuravnotežen koža može biti suha i dehidrirana. Biotin pomaže u stvaranju novih stanica i pomaže uljnim žlijezdama da pravilno funkcioniraju, što rezultira zdravim stanjem kože.

Nokti

Klinička ispitivanja pokazala su da uzimanje biotina može ojačati slabe, lomljive nokte. Ovo je posebno dobra vijest za one koji kronično grizu nokte ili često posjećuju salone za nokte pa imaju tanke, lomljive nokte zbog nošenja previše vrsta akrila.

 B9 (Folna kiselina)

Folna kiselina je presudna za pravilan rad mozga i igra važnu ulogu u mentalnom i emocionalnom zdravlju. Pomaže u stvaranju DNA i RNA, genetskog materijala tijela, a posebno je važna kada stanice i tkiva brzo rastu (dojenčad, adolescencija i trudnoća). Folna kiselina također usko surađuje s vitaminom B12 kako bi pomogla u stvaranju crvenih krvnih stanica i pomogla željezu da pravilno radi u tijelu.

Vitamin B9 djeluje s vitaminima B6 i B12 i ostalim hranjivim tvarima kako bi kontrolirao razinu aminokiseline homocisteina u krvi. Visoke razine homocisteina povezane su sa srčanim bolestima.

Alkoholizam, upalna bolest crijeva (IBD), celijakija mogu uzrokovati nedostatak folne kiseline. Također, određeni lijekovi mogu smanjiti razinu folne kiseline. Nedostatak folne kiseline može uzrokovati: slab rast, upalu jezika, gingivitis, gubitak apetita kratkoću daha, proljev, razdražljivost, zaborav, mentalnu tromost.

Trudnice trebaju više folne kiseline kako bi smanjile rizik od urođenih oštećenja neuralne cijevi, kralježnice i oštećenje mozga.

B12 (Kobalamin)

Vitamin B12 posebno je važan vitamin za održavanje zdravih živčanih stanica i pomaže u stvaranju DNA i RNA, genetskog materijala tijela. Vitamin B12 usko surađuje s vitaminom B9, koji se naziva i folat ili folna kiselina, kako bi pomogao u stvaranju crvenih krvnih stanica i pomogao željezu da bolje djeluje u tijelu. Folati i B12 zajedno rade na stvaranju S-adenosilmetionina (SAMe), spoja koji sudjeluje u imunološkoj funkciji i raspoloženju.

Niske razine B12 mogu uzrokovati niz simptoma, uključujući: umor, kratkoću daha, proljev, nervozu, utrnulost, osjećaj trnaca u prstima ruku i nogu. Teški nedostatak B12 uzrokuje oštećenje živaca.

Skupine kojima prijeti nedostatak B12 su često: Vegani i vegetarijanci koji ne jedu mliječne proizvode ili jaja, jer se vitamin B12 nalazi samo u životinjskim proizvodima, osobe s problemima s apsorpcijom hranjivih sastojaka zbog Crohnove bolesti, bolesti gušterače, operacije mršavljenja ili lijekova.  Osobe s poremećajem prehrane, osobe s dijabetesom i starije osobe.

RELATED ARTICLES