IZLUĐUJE TE MASNA KOSA? OVAJ BAKIN TRIK ZA MASNU KOSU SPASIT ĆE TE MUKA!

Je li vam se ikada dogodilo da navečer operete kosu, da bi ona već ujutro bila masna? Ili ste dali sve od sebe da se profesionalno isfenirate kao u salonu, a nekoliko sati kasnije frizura izgleda beživotno i mlitavo? Ovo je, nažalost, učestalo kod onih s masnom kosom. Iako svi tipovi kose mogu imati problema s brzim mašćenjem, oni s jako tankom kosom najčešće imaju i najvećih problema s masnoćom.

Zašto i kako dolazi do toga? Dok vaše vlasište proizvodi sebum, odnosno prirodno ulje, ono natapa korijenje, a pramenovi brže podlegnu težini ulja. Pretjerano masno vlasište može dovesti do neugodnog svrbeža, peruti i seboroičnog dermatitisa pa je prvotni cilj riješiti se viška sebuma. No, istovremeno morate pripaziti da ne uklonite svo ulje. Vaša prirodna ulja štite kosu i vitalna su za zdravo vlasište i sjajnu kosu. Srećom, postoje sigurna i potpuno prirodna rješenja kojima su se služile i naše bake.

Evo kako se riješiti viška sebuma bez oštećenja kose ili iritacije vlasišta…

Češće perite kosu

Neredovitim pranjem i učestalim oslanjanjem na suhi šampon možemo začepiti pore i prisiliti vlasište da proizvodi još više ulja. S druge strane, navikli smo slušati savjete stručnjaka koji tvrde kako kosu nije dobro često prati, no prema Američkoj akademiji za dermatologiju, osobe s jako masnom kosom trebale bi šamponirati kosu jednom dnevno. Šampon pomaže ukloniti višak masnoće, kao i nakupljene nečistoće i ostatke proizvoda za kosu. Ukoliko primijetite da vam se kosa i dalje pojačano masti, pokušajte pauzirati 24 sata i kosu prati svaki drugi dan.

 

Pravilno perite kosu

Pranje kose nije neka znanost, no radite li to pogrešno, vrlo vjerojatno ćete završiti s masnim vlasištem. Potrebno je nježno umasirati u korijen kose malu količinu šampona. Izbjegavajte masiranje vlasišta noktima ili stvaranje nepotrebnog trenja na pramenovima. Agresivno ribanje može iziritirati vaše vlasište i potaknuti proizvodnju veće količine ulja. Usredotočite se na vlasište, a ne na vrhove. Nemojte nanositi šampon izravno na vrhove kose, niti ih trljati. Umjesto toga, jednostavno pustite šampon da teče niz kosu sve do vrhova dok ispirete vlasište. Također, pripazite s regeneratorom. Regenerator može dodatno zamastiti kosu i potaknuti pojačano lučenje sebuma. Kondicionirajte samo vrhove kose i obavezno ih dobro isperite.

Unsplash/Taisiia Stupak

Pustite kosu da se osuši na zraku

Pegla i fen za kosu osigurat će vam glatku, svilenkastu kosu, ali će je i brže zamastiti. Umjesto da tretirate kosu toplim zrakom, probajte je pustiti da se samostalno osuši i prihvatite njezinu prirodnu teksturu. Ne samo da će se kosa sporije mastiti, već ćete i izbjeći lomljenje i oštećenje dlake. Ukoliko želite ojačati kosu, učiniti je sjajnijom i pospješiti njezin rast, bilo bi dobro da u svoju dnevnu rutinu uključite suplement kolagena. Kolagen Boost je tekući dodatak prehrani koji osigurava zdravlje i ljepotu kože, kose, noktiju i zglobova.

 

Birajte odgovarajuće proizvode

Ako muku mučite s masnom kosom, najbolja opcija je prati ju šamponom s obnavljajućim učinkom, i to bez silikona. Međutim ako se vaša kosa toliko brzo masti da već sutradan izgleda prljavo, između dva pranja koristite suhi šampon koji će vam pomoći da u samo nekoliko sekundi izgleda svježe oprano. Vrlo je važno znati kako nanijeti šampon za suho pranje. Držite bočicu šest do deset centimetara od glave, a nakon što posprejate tjeme, proizvod ravnomjerno umasirajte u vlasište vrhovima prstiju. To je ključno, jer u suprotnom će na kosi ostati bijele mrlje, što nikako ne želite da se dogodi. Osim suhog šampona, postoje sprejevi za teksturu, koji također blago matiraju korijen. Ukoliko imate neugodna iskustva sa suhim šamponima, posegnite za dječjim puderom koji je nježniji prema vlasištu, a podjednako dobro upija višak ulja.

 

Perite četku

Svježe oprana kosa neće zadugo ostati čista ukoliko je četkate prljavom četkom. U čekinjama se talože sitne čestice proizvoda za stiliziranje kose, regeneratora, mrtve stanice kože i prirodna ulja – sve one nečistoće koje će u nekoliko poteza četkom zaprljati vaše pramenove odmah nakon pranja. Očistite povremeno četku pomoću nježnog sapuna kako biste uklonili prljavštinu, a nakon svakog korištenja obavezno uklonite s nje otpale vlasi.

Unsplash/Adam Winger

Dubinski očistite kosu aloe verom

Ovaj kućni lijek koristan je u bilo koje doba godine. Aloe vera može poslužiti kao odlična maska ​​za masnu kosu i vlasište jer uklanja višak masnoće, dubinski čisti i smiruje vlasište te pruža zaštitu i hrani kosu, čineći je mekom, zdravom i sjajnom.

 

Budite nježni prema kosi

Bilo da perete, četkate, stilizirate kosu ili češete glavu, važno je da budete nježni. Nadraživanjem vlasišta zapravo ga možete iziritirati i potaknuti vaše lojne žlijezde da proizvode još više ulja.

 

Koristite kokosovo ulje kao masku za kosu

Sljedeći put kad poželite na kosu nanijeti masku, posegnite u kuhinju za kokosovim uljem. Jednostavno ga umasirajte u kosu (nježno masirajte vlasište nekoliko minuta) i pustite da stoji nekoliko sati ili preko noći. Kokosovo ulje može pomoći u uklanjanju masnoće s vlasišta i korijena, osiguravajući pritom dubinsku hidrataciju.

Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Isprobajte bakin trik s alkoholnim octom

 

Mnogi ne znaju da je jabučni ocat moćan saveznik u borbi protiv masne kose. Malo jabučnog octa ulijte u čašu i razrijedite ga vodom te time prelijte opranu kosu i ostavite tako nekoliko minuta te je isperite vodom. Rezultat je impresivan, riješit ćete se nakupljenih taloga na vlasištu i vlasima, a kosa će biti savršeno čista i bez masnog sjaja.

 

Isperite kosu čajem

Neki čajevi poput zelenog i crnog pomažu u borbi protiv masne kose. Ukoliko vam se kosa brzo masti, u litru ohlađenog čaja možete dodati i dvije žlice soka od limuna ili domaćeg jabučnog octa za jači efekt. Za tamnu kosu preporučuje se crni čaj koji pomaže i u održavanju tamne boje kose, dok je za svijetliju kosu bolji zeleni čaj. Studija iz 2002. godine pokazala je da antibakterijsko ulje čajevca pomaže u borbi protiv peruti, smanjuje svrbež i usporava mašćenje kose. Zapamtite, čajeve nanosite na kosu prije zadnjeg ispiranja, nakon što kosu operete šamponom.

 

Iskoristite med kao masku za kosu

Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima, maska ​​od meda može pomoći u smirivanju vlasišta i borbi protiv peruti. Jedno istraživanje iz 2001. pokazalo je da jednostavna mješavina od 90% sirovog meda i 10% vode pomaže u smanjenju simptoma seboroičnog dermatitisa poput svrbeža, crvenila, ljuskanja, ali i prekomjernog lučenja sebuma.

RELATED ARTICLES