NEMATE VREMENA ZA SUNČANJE? OVA HRANA POMAŽE U BRŽEM TAMNJENJU KOŽE

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje se nemaju živaca danima prije godišnjeg odmora ‘pržiti’ na suncu kako bi na plaži ponosno pokazali svoj preplanuli ten, odlična je vijest ta da postoji super alternativa za brzo i lako postizanje prekrasnog, brončanog tena bez rizika od opeklina. Pritom ne mislimo na solarij za koji već i ptice na grani znaju koliko je štetan za zdravlje kože, a ne mislimo ni na raznorazne kreme i losione za samotamnjenje koji daju tek privremene rezultate. Jeste li znali da određena hrana ne samo da kožu čini sjajnijom i zdravijom, već i potiče tamnjenje? Baš kao i ljubav, put do prekrasne, preplanule puti ide kroz želudac!

Nerealno je očekivati da ćete nakon mjesec dana jedenja mrkve pocrniti sami od sebe, no jednom kada naučite što i kako jesti, primijetit ćete da vaša koža lakše i brže tamni. Jelovnik bi se trebao sastojati od namirnica koje obiluju ključnim vitaminima i mineralima koji olakšavaju tamnjenje, jer potiču proizvodnju melanina i pomažu u održavanju tonusa kože, štiteći tijelo od ljetnih vrućina. To su prvenstveno namirnice bogate karotenoidima.

Karotenoidi su skupina prirodnih žutih, narančastih i crvenih pigmenata vrlo raširenih u prirodi, posebno u tamnozelenom lisnatom povrću te u žutonarančastom voću i povrću. Poznato ih je više od 700, od kojih se 50 može apsorbirati i metabolizirati u ljudskom organizmu. Najznačajniji je spoj u toj skupini karoten (β-karoten) kojeg sadrži mrkva, a koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Likopen, s druge strane, daje crvenu boju rajčici i lubenici, fukoksantin i rodoksantin nalaze se u smeđim i crvenim algama, dok se lutein poput ostalih ksantofila nalazi u velikim količinama u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja i žute mrkve.

Nastavite čitati i bilježiti, jer donosimo vam popis namirnica koje pomažu u bržem tamnjenju kože.

 

Mrkva

Mrkva sadrži čak 1200 mg vitamina A na 100 g proizvoda, što je čini idealnom namirnicom ukoliko želite brzo potamniti. Sadrži veći postotak beta-karotena od drugih namirnica poznatih kao dobar izvor beta-karotena, poput dinje, marelice i bundeve.

Unsplash/Louis Hansel

Radič i špinat

Radič sadrži oko 600 mg vitamina A na 100 g, baš kao i špinat, te su stoga namirnice koje bi se u narednim danima trebale učestalo naći na vašem stolu. I radič i špinat su povrće savršeno za lagani i zdravi ljetni obrok, jer sadrže vrlo mali broj kalorija.

Marelica

Marelica sadrži do 500 mg vitamina A na 100 g. Spada u skupinu voća koje najviše pogoduje preplanulosti, zahvaljujući beta-karotenu koji potiče proizvodnju melanina. Marelice također obiluje vlaknima koja također pospješuju rad crijeva.

Cikorija i zelena salata

Cikorija, kao i zelena salata, može sadržavati i do 260 mg vitamina A na 100 g, što je dokaz da zeleno povrće pogoduje bržem tamnjenju, baš kao i narančasto voće i povrće. Cikorija je također izvrstan izvor mineralnih soli: sadrži kalij, kalcij i željezo, sve tvari koje pomažu ‘preživjeti’ vruće dane pred nama. U svoju ljetnu prehranu za brže tamnjenje uključite i cvjetaču i brokulu koje sadrže selen i također pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, izbjegavajući prerano starenje kože.

Unsplash/Christine Isakzhanova

Žuta dinja i celer

Žuta dinja sadrži 200 mg vitamina A na 100 g. Jedite ju svježu ili je dodajte u voćnu salatu zajedno s crvenim voćem. Dinja je također bogata vodom pa pomaže u hidrataciji i daje energiju, stoga ju je najbolje konzumirati za doručak ili kao međuobrok. Jednaku količinu vitamina A sadrži i celer koji možete dodati u smoothie ili hladno prešani sok.

Paprika

Paprika može sadržavati do 150 mg vitamina A na 100 g, a bogata je i vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u smanjenju rizika od upala.

 

Rajčica i breskva

Osim vitamina A kojeg sadrži oko 100 mg na 100 g, rajčice sadrže antioksidanse i likopen, stoga pomažu u borbi protiv starenja organizma i štite kožu od oštećenja do kojih mogu dovesti sunčeve zrake. Jednaku količinu vitamina A sadrže i breskve koje također obiluju i vitaminom C. Također imaju i blagi diuretički i laksativni učinak.

Unsplash/Robert Kalinagil

Uzmite u obzir da bi ove namirnice trebalo redovito konzumirati najmanje 30 dana prije izlaganja suncu. Također je jako važno da svoju kožu postepeno izlažete suncu, kako ne biste zadobili opekline, koristite SPF svaki put prije izlaska iz kuće (na plaži svakih 30 minuta do sat vremena) i izbjegavajte boravak na otvorenom kada je sunce najjače, između 10 i 16 sati. Isprobajte i Kolagen Nutriage – novi inovativni, znanstveno formulirani funkcionalni dodatak prehrani koji sadrži hidrolizirani riblji kolagen, MSM, hijaluronsku kiselinu, vitamine, minerale i prirodne antioksidanse koji klinički dokazano djeluju na zdravlje i mladolik izgled kože. Njegova najbitnija funkcija je visoka UV zaštita širokog spektra (UVA + UVB). Ima moćno fotoprotektivno i antioksidativno djelovanje te pruža zaštitu i štiti od oštećenja iznutra prema vani svim tipovima kože od sunčevog zračenja.

RELATED ARTICLES